Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старата приказка „Търсете парите!" е актуална и днес

Снимка: Георги Нейков

С Доц. Костадин Грозев, американист и преподавател по съвременна история в Софийския университет "Св.Св. Климент и Методий"  коментираме събитията от последните дни - терористичните нападения във Франция и Германия. Търсим отговор и на въпроса защо светът допусна такава вълна на насилие. Какво се случва и каква е прогнозата за Европа ?  Коментираме и номинациите за предстоящите избори за президент на САЩ.

Радио Пловдив: Няма човек, който да не си задава въпроса какво става, какво се случва? Защото всъщност този въпрос касае  и днешния ни ден, и настоящето ни, но той препраща в миналото, а  определя и  бъдещето ни.

Костадин Грозев: Той препраща и към това, което става с всеки един от нас. Във вчерашния ден ние видяхме как в различни точки на света от Могадишу през Руан, в Берлин и на много други места се дадоха невинни жертви, имаше терористични актове. В Япония беше нападнат приют за душевно болни, често става въпрос за едни много крайни реакции психологически, които очевидно са плод на стреса, в който живеем, на времето, на динамиката, конфликтите и всичко онова, което е около нас, разбира се и плод на тези медии, на тези социални мрежи, на това реалити шоу, в което всички живеем. Аз не съм склонен да развивам конспиративни или някакви апокалиптични теории, вероятно актове на насилие, вероятно актове на психически болести,  същевременно има тероризъм. Само си представете – нападение над приют на душевно болни, нападение над католически свещеник, който е наръган с нож и умира по време на служба, след като е взет за заложник, стоматолог – хирург, който е наръган или застрелян по-точно в известната болница „Шарите” в Берлин и на всичкото отгоре атентат срещу умиротворители на ООН в Сомалия, на летището на Могадишу.  В някои от случаите става въпрос за психически отклонения, а други става въпрос за тероризъм, в трети случай става въпрос и за едното, и за другото. Очевидно светът, в който живеем е болен, очевидно, светът, в който живеем, препраща, както вие казахте, към миналото. Но всъщност много е важно и много е голяма отговорността на тези, които управляват, които формират обществено мнение, на медии, а пък и на всички нас да живеем сигурно, да живеем с поглед към утрешния ден и все пак да се стремим да осъществим най-важната си задача – да оцелеем ние и нашите деца, разбира се.

Радио Пловдив: Какво става с Европа, с нейните ценности, с порядки? Като че ли всичко това около нас се срутва?

Костадин Грозев:  Светът на 2016 г. очевидно е много по-различен от онзи, който беше 1990 г. , дори от онзи, който беше 2001 г. Да не говорим за света от преди 50 и от преди 70 г. Всяко поколение изживява определени моменти на криза, даже не толкова на криза, колкото на променени ценности, което е често сблъсък на поколенията и това препраща към нашия ден, към нашето минало, на нашата отговорност като хора на тази земя. И тук, разбира се, Бог да прости загиналите, да даде успокоение на тези размътени умове, които са причинили всичко това, но същевременно ние се нуждаем наистина от опори, опори било то в семейството, било то в религията, било то в ценностите, било то в нашата човечност като цивилизация и възможност да гледаме напред.

Радио Пловдив: Но точно тези опори като че ли са разклатени, защото виждаме сблъсък на културни ценности, сблъсък на религиозни възгледи и всичко това рефлектира и върху обикновените хора.

Костадин Грозев: Има една стара приказка в историята на човешката цивилизация „Търсете парите!”, сигурно има и сблъсък  на пари, сигурно има сблъсък на интереси, вероятно тази глобална цивилизация, в която живеем е на път да изтощи част от ресурсите си и тъй като част от ресурсите са недостатъчни  съответно има борба за тяхното преразпределение. Разбира се, става въпрос и за влияние, рухват едни идеали цели, онзи следвоенен ред, който настана след Втората световна война, той беше в името на една Европа, ако се концентрираме в Европа, въпреки че светът не е Европа, но имаше едни основатели на съвременна Европа, които гледаха напред, които разчитаха на солидарност, разчитаха на ценности. Тези ценности, очевидно този модел мултикултурен, мултирасов, мултиетнически, мултирелигиозен и т. н., очевидно в момента има много сериозни трудности и скърца, ако не кажем директно, че не работи и очевидно пак, според мен поне, причината е, че в тази глобална цивилизация хората много лесно се придвижват, много лесно знаят. Представете си какъв е бил животът на хората в едно Средновековие или в едни други епохи, когато са живели в махалата си, в селото си, не са се придвижвали на повече от 10, 20, 50 км и сега в момента във всеки един момент ние знаем какво става по цял свят и можем да се качим на самолета и след три часа ще сме в Диарбекир, да кажем. Представете си какво е било Диарбекир за българина Диарбекир, то е било краят на света, а сега се стига за два часа със самолет до там.

Радио Пловдив: Да минем океана и да отидем в САЩ – Клинтън официално е кандидатът на демократите за изборите в САЩ. Социолози й дават превес над Тръмп, очертава се интересна битка и колкото и да е далеч Америка, политиката  тук, в Европа, до известна степен се определя и това което  се случва там.

Костадин Грозев: Това, което става с Тръмп е един закономерен резултат от конгреса на републиканците, който беше миналата седмица, нека да видим резултатите от същата тази социология другата седмица, аз съм убеден, че резултатите ще се обърнат и всъщност това е за пръв път от месеци наред, когато Тръмп успя в някои от проучванията на общественото мнение да изпревари тази нощ, преди два часа Бил Клинтън държа една невероятна реч близо 40 минути, в която представи и като човек, и като политик Хилари Клинтън точно като носителя на промяна. То е малко странно за много американци, че тя е носител на промяната, но според мен машината на Клинтън и машината на демократите, съчетана с големите им пари, които са по-големи от тези на Тръмп, и съчетани с демографията, което е в полза на тези малцинства, които гласуват за демократите, в никакъв случа Хилари Клинтън не е за отписване и аз бих направи почти сигурната прогноза, че на 9 ноември президентът на Съединените щати ще се казва Хилари Родъм Клинтън.

Радио Пловдив: Благодаря ви за този коментар. Доц. Костадин Грозев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15