Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прави се опит да се смени темата за отговорността за АЕЦ "Белене"

Мартин Димитров
Снимка: БГНЕС

Енергийните проекти у нас винаги предизвикват буря сред управляващи и опозиция.

Още повече, когато се говори за АЕЦ „Белене“ – проект, който глътна десетки милиони, а очевидно тази тенденция има вероятност да продължи. Този път новината дойде от редиците на БСП  с искане за извънредно заседание на парламента за отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене". От парламентарната група на социалистите смятат, че е изключително несериозно да се водят разговори с потенциален инвеститор, докато има мораториум на българския парламент върху този проект. По темата говорим с Мартин Димитров, депутат от РБ.

Мартин Димитров:
Това за мене е опит за смяна на истинската тема, която е търсене на отговорност от лицата, които са поръчали оборудването за АЕЦ "Белене", заради което България в момента беше осъдена от Международния арбитражен съд. За мен това, че е поръчано оборудване без осигурено финансиране, без подписан окончателен договор и без одобрен проект е въпрос, по който трябва да бъде търсена отговорност от всички замесени лица, включително и на най-високо политическо ниво. БСП се опитва да смени този разговор с друг фалшив въпрос.

Радио Пловдив: Вие като депутат имате ли индикации, че изобщо е възможно да се потърси отговорност от хората, които са подписали договор за оборудване, без да е осигурено финансиране? Вярвате ли?

Мартин Димитров:  Това трябва да се случи. В противен случай, ако в България няма законност и се оказва, че както е казал хубаво народа „За кокошка няма прошка, а за милиони няма закони”. Ако така продължават нещата нищо добро не ни очаква. И дори и в момента да има проблеми с правосъдието в България това не означава, че ние не трябва да се стремим към решаването на този проблем. И между другото, правосъдието трябва да започва от най-големите теми - т. е. там, където обществото най-много е пострадало и загубите са най-големи. От там трябва да започне и правосъдието. 

Радио Пловдив: Ще приемем вашия оптимизъм на този етап. Вчера стана ясно, че министър Теменужка Петкова е поканила руската държавна ядрена корпорация „Росатом” за преговори, лично вие какво смятате – ще се стигне ли до някакъв консенсусен вариант така, че България да не бъде натоварена да плаща 620 милиона евро, които висят на практика на НЕК?

Мартин Димитров: Това, което е крайно обезпокоително е, че се чуха мнения, които бяха поддържани и от представители на ГЕРБ, частично и от представители на БСП, че сега видите ли решението било "Белене" да се реализира като частен проект. Много простичък и очевиден извод е, че вероятно единственият кандидат в АЕЦ "Белене" като частен проект ще бъде от Русия. По много причини. Включително това, че технологията е такава. Включително това, че досегашните разчети за една бъдеща такава  ядрена централа, меко казано, не бяха оптимистични и не се оказаха привлекателни. Затова и досега имаше само един инвеститор, който виждайки финансовите разчети и какво се случва, си тръгна. И друг инвеститор не се е появявал за целия този период, което е и оценка за финансовото състояние на проекта. Най-добрата оценка е пазарната. Ако от нещо може да се спечели е пълно с инвеститори, а в областите, където има загуби – няма инвеститори.

Радио Пловдив: Трябва ли да се мисли в тази посока, тъй като се чуха мнения, включително и за реализация на проекта с чужди инвеститори, но и с държавно участие?

Мартин Димитров:  Това е изключително лош вариант, защото моята прогноза е, че ако се тръгне в таз посока, което аз не го изключвам, тази тема ако продължи да се поддържа и от ГЕРБ и БСП, това означава, че е възможно да се случи. Според мендори има опасност едно следващо управление в България да се случи около подобен консенсус. Или казано ясно - има и известен риск следващото управление на България да е между ГЕРБ и БСП около съгласието какво да се прави с "Белене". Ако такъв сценарий се подготвя, ще бъде наистина неприятно. И моята прогноза е, че ако се стигне до такъв сценарий загубите ще бъдат мултиплицирани заедно с мултиплициране на зависимостта на България от Русия. Аз нямам нищо против Русия, но не искам България да бъде зависима от когото и да било, а  в случая енергийната зависимост от Русия става все по-тежка. Така че, говорейки за частен проект ако нещата отидат в тази посока ще се убедите, че уж се говори за частен проект, уж се говори за поемане на разходите от частен инвеститор, а малко по малко ще се убедите как преразходите за държавата ще нарастват и  въпросните 620 милиона евро, за които ме пипате днес, ще станат много повече. Тоест АЕЦ "Белене" ще се окаже нещо като "перпетуум мобиле" за трупане на нови и нови разходи.

Радио Пловдив:Варантите какви са пред България? При условие, че ние така сме осъдени и трябва да платим тези 620 милиона евро на руската страна?

Мартин Димитров: Единствената правилна стратегия на България е минимизиране на загубите в момента, което означава това оборудване, което е получено, да бъде платено и да се направи опит да бъде продадено. Това е единствената правилна стратегия, защото не строиш нова ядрена централа, когато използваш в момента половината от производствените мощности. Строиш ядрена централа само тогава, когато успееш да докажеш в средносрочен и дългосрочен план необходимост от нови производствени мощности. Аз не съм видял нито един такъв сериозен и обективен анализ и трудно мога да видя. И трудно вие ще видите, защото необходимост от нови големи мощности България няма.

Радио Пловдив: Как ще коментирате думите на Путин по отношение на "Южен поток", че за да се реализира този проект са необходими железобетонни гаранции и  твърдението му, че българската страна иска да се върне към този проект?

Мартин Димитров: Тук на въпроса към какво иска да се връща българската страна трябва да отговори правителството. Аз лично не искам България да се връща към никакъв проект, който води до засилване на монополното положение на Русия. Пак казвам -  нямам нищо против тази страна, но не може България да бъде зависима от един източник, включително природен газ. Вярвам в конкуренцията и вярвам в това, че трябва да изграждаме алтернативи, а не да засилваме съществуващия монопол. Защото "Южен поток" не е нищо повече, нищо по-малко от засилване на съществуващия монопол в областта на природния газ. България има нужда от точно обратното – от създаване на алтернативи.

Радио Пловдив: Да завършим нашия разговор с един чисто политически въпрос, който касае естествено номинациите за кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок за предстоящите избори. Според вас - възможно ли е РБ да стигне до извода да подкрепи кандидатурата на ГЕРБ за президентския вот?

Мартин Димитров:
Аз съм много далече, госпожо, от този разговор, занимавам се с професионални теми, които досега обсъждахме и съм много далече от президентските избори.

Радио Пловдив:  Не можете да направите прогноза?

Мартин Димитров: Да, няма да се ангажирам с прогноза.

Радио Пловдив: Благодаря ви за участието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12