Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън и Лиъм Фокс в спор кой да контролира външната търговия на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от големите привържениците на Брекзит в британското правителство – Лиъм Фокс и Борис Джонсън – се скараха кой да контролира аспекти от външната политика на Великобритания, разкрива вестник "Сънди телеграф".

Писмо на министъра на международната търговия Лиъм Фокс до министъра на външните работи Борис Джонс и с копие до премиера Тереза Мей е станало достояние на "Сънди телеграф". То показва растящо напрежение между евроскептиците в британския кабинет.

В писмото Фокс предлага промени в министерството на външните работи с аргумента, че британската търговия с други страни няма да процъфтява, ако тази дейност продължава да е под контрола на Форин офис. Той подкрепя твърденията си със статистика, която поставя под въпрос способността на външното министерство да насърчава икономическите връзки с други страни. Фокс също препоръчва Борис Джонсън да се фокусира върху дипломацията и сигурността, без да се бърка в търговията.

Източници, близки до кабинета, съобщиха, че Борис Джонсън категорично е отхвърлил претенциите на Лиъм Фокс и че премиерът Тереза Мей е изразила неодобрение от това, което се случва.

При съставянето на кабинета миналия месец Тереза Мей разкри два нови поста – министър на межуднародната търговия, зает от Лиъм Фокс, и министър за Брекзит, за който бе назначен Дейвид Дейвис. Най-голямата изненада обаче беше назначаването на Борис Джонсън за министър на външните работи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

"Сънди Таймс": Великобритания може да излезе от ЕС в края на 2019 г.

Великобритания може да напусне Европейския съюз към края на 2019 година, съобщава вестник "Сънди Таймс", като се позовава на информирани източници. По-рано премиерът Тереза Мей заяви, че през 2016 Лондон няма да активира член 50 от Лисабонския договор,..

публикувано на 14.08.16 в 07:19

Въпроси около връщането на Великобритания в Европейската асоциация за свободна търговия

Норвегия може да блокира Великобритания, ако се опита да се върне в Европейската асоциация за свободна търговия, съобщава финландското издание "Финансов експрес". Асоциацията в момента е от четири държави, които не са в Европейския съюз, но са..

публикувано на 11.08.16 в 16:19

Изненадващо разширяване на търговския дефицит на Великобритания през юни

Общият дефицит в международната търговия на Великобритания се разшири през юни изненадващо силно с оглед на солидно увеличение на дефицита при търговията със стоки, показват данни на официалната статистика ONS, които би трябвало да окажат негативно..

публикувано на 09.08.16 в 13:16

Великобритания пак би гласувала за излизане от ЕС, сочи проучване

Великобритания пак би гласувала за излизането си от Европейския съюз, ако референдумът за това се провеждаше днес, сочат данни от социологическо проучване, цитирано от вестник "Дейли експрес". Според експерти този резултат опровергава твърденията на..

публикувано на 03.08.16 в 12:13