Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските политици досега бяха невидими

Антоанета Христова

Новините, които получаваме днес във връзка с мигрантите от страна на  Жан Клод Юнкер и обещаната помощ, са добри. Но в нашия регион много повече сме чували обещания за пари, отколкото сме получавали  реална подкрепа, която да се отрази на съответния сектор. Ако дадат пари за охрана на българската граница, тъй като ние сме външна граница на ЕС и тя е най-проблемна и трябва да се охранява, това е добре. Тогава ще  се приемат повече превантивни мерки за  добра охрана. Това е добра новина и надежда, но да видим дали  ще стане, заяви политическият психолог  и директор на Института за изследване на населението и човека към БАН Антоанета Христова. 

По думите й напоследък виждаме една много проактивна политика на министър-председателя по начина, по който той отстоява българския интерес. Ако тази линия продължи, може да се надяваме, че ще успеем да си изискаме парите. Големият проблем на българските политици в Европа е, че някакси досега до този момент бяха невидими и се страхуваха да отстояват така интереса на държавата, че той да бъде забелязан и отличен от всички останали. Досега  потъвахме в многообразието на Европа.  За първи път сега виждам опит да се лавира между европейския интерес  и Русия и това лавиране привлича интерес и се забелязва. Като казвам „лавиране“, имам предвид  лавиране за отстояване на българския интерес. Защото лавирането да се харесаш е едно, а друго е – за да отстояваш,заяви Христова.

Днес забелязахме и категоричната позиция на министър-председателя в защита на Бокова и това послание към днешна дата е добро. Без да обсъждам качествата на кандидатурата, предаването на човек по пътя на състезанието, докато той тича, е грозно. Този акт, който  показваме сега, е добър. Отстояват се позиции, независимо откъде идват те.  Ще ми се да вярвам, че това поведение на България може да се впише в тези политики, които са в защита на българския интерес, подчерта Христова.  

Доколко темата за мигрантите е само платформа да се преформулира ЕС и да се променят центровете на мласт след оттегляне на британците от ЕС? Темата е много сложна, защото ако говорим за Вишеградската четворка и за това че след излизането на Великобритания, която забележете, все още не е излязла, ще има промяна на европейските политики, промяна на разпределението на финансите в ЕС за в бъдеще, промени ще се случат. Въпросът е обаче как тези промени ще бъдат управлявани. Дали тези промени ще бъдат управлявани в интерес на новите и по-бедни страни-членки, които  доказват, че са силен фактор и имат видима политика или  старите демокрации ще получат полза и изгода, като оберат тези средства или не, е въпрос с неизвестни. Обсъждането на темата група по група обаче е рисковано и може да раздели вътрешно ЕС, заяви Христова.

Тезите за бъдещето на ЕС и на отделните страни трябва да бъдат много добре форматирани и  дипломатично и изговаряни, за да не се получи напрежение. Нашата страна обаче трябва първо да защити собствения си интерес и да се присъедини там, където той е максимално защитен, независимо от това, кои държави форматират групата.  Гаранцията на защитата е тази, която би трябвало да ни води. Няма нищо лошо в това да се водят разговори и е важно е от тях какви послания ще излязат. Те не трябва да бъдат конфликтни, защото няма държава в Европа, която да не признава, че нещата в Брюксел куцат.

Мосю де Кабан на практика отдаде целия си мандат в борбата срещу Пеевски. С посланието си, че младите не трябва да емигрират от България, защото в противен случай ще я оставят на Пеевски, той отново заявява профила си на външен дипломат олицетворил себе си с борбата срещу втория план, коментира Христова. За него този втори план беше Пеевски.  Проблемът на този вид послания е, че те, фокусирайки се върху един, забравят много други втори планове в държавата и създават напрежение. Нищо от това, което той е казал обаче не е невярно. В смисъл, че то носи в себе си справедливост и борба срещу корупцията. Не точно това е начинът, по който външната дипломация трябва да се изказва в една държава. Дипломацията има друг език, заяви още Антоанета Христова.

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18