Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъх на спомени за София през страниците на Държавния архив

Живите страници за историята на София и важните общински решения, които са взимани през годините, се пазят в Държавния архив в столицата. Празникът на София е повод да прелистим архивнотото богатство и да направим ретроспекция за това как се развива София във времето.

Специалният гост в празничното предаване "Чуй София" - главен експерт Жоржета Нончева разказва за първите решения на общинското управление, как е изглеждала главната чаршия, за датите, които са били празник на града, за стария данък  и каква е добавената стойност за града след проучването за минералните води.

И още любопитни факти за историята на София:

Първоначално София празнува своя Ден на 23 декември /стар стил/, а на 4 януари /нов стил/. Това е датата на Освобождението на града от турско робство. Дълго време обаче и 3 април е бил празник на София, тъй като на тази дата градът е обявен за столица на Третата българска държава. Последно датата за празник на града е променена през 1995 година, с решение на Столичния общински съвет. Така 17 септември става Ден на София и се свързва с естествената емблема на града - църквата "Св.София".

Първото решение, взето за София е от 1878 година. Тогавашното Софийското градско общинско управление гласува доклад за снабдяването на града с фенери, като част от уличното осветление.

В София навремето е важало т.н. "бариерно право". То възниква като основен приход на общината след Освобождението. Това е налог над коли, коне и каруци, с които са пренасяни стоки от околностите за софийския пазар. 

Снимка

Благодарение на геоложко проучване на минералните води на София, което прави виенския учен Адолф Чернитски през 1890 година, се изгражда прилежаща инфраструктура. Най- популярното място, което се построява след неговия хидроложки доклад в началото на 20 век е сградата на Централната минерална баня на пл."Бански" в София.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!