Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твърденията за скок на заплатите в здравеопазването са манипулация

Д-р Галинка Павлова - заместник-председател на БЛС

В колективния трудов договор, подписан в сферата на здравеопазването, се посочва не увеличаване на работните заплати, а увеличаване на минималните осигурителни прагове. На практика това означава само едно: гарантирано увеличаване на приходите в държавата от завишените осигуровки – личните и тези, на работодатели, изчислени върху по-високия осигурителен праг. 

Самите лечебни заведения в повечето случаи, ако нямат достатъчен финансов ресурс – тези, които се финансират от здравната каса, не биха могли да увеличат  заплатите на хората и най-вероятно тези възнаграждения ще останат същите. Дори имаме съмнения, че по този начин, когато повече средства отиват за осигуровки, ще остане реално по-малка сума за възнаграждения и сигурно ще се стигне не до увеличаване, а до намаляване на заплатите, съкращения, повече дългове на лечебните заведения, а за някои от тях – и до фалит. Това заяви д-р Галинка Павлова.

По думите й, БЛС приветства желанието да бъдат увеличени възнагражденията на медицинските специалисти – лекари, акушери, лаборанти,сестри, но цифрите, които са  изнесени в публичното пространство, са единствено пожелателни. Увеличението е възможно само за лечебните заведения на бюджетна издръжка, а за финансираните от Здравната каса, увеличението не може да се случи. В подписания рамков договор е посочено, че няма да се увеличава ресурсът на  здравната каса. Как тогава ще постигнем увеличаване на заплатите с 15 или 30%, ако общо този ресурс не бъде увеличен?!  Винаги сме казвали от Лекарския съюз, че бюджетаът на касата е недофинансиран, че клиничните пътеки, които са силно подценени, са много и в тях не е включен трудът на лекара. Твърденията за увеличение на възнагражденията здвучат популистки във времето преди избори – дори -  манипулативно и няма как да бъдат  постигнати, подчерта още заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. 

Най-голямата диспропорция при разпределението на средствата в здравеопазването е в бързият темп на  нарастване на сумите за лекарства. Около  един милиард и 200 милиона са  необходими, за да се покрият лекарствата за домашно, болнично и онколечение. Сумата за това е порастнала около 4 пъти през последните две години. В същото нреме обаче изостава финансирането в извънболничната помощ. В болниците пък има голяма отворена ножица между различните пътеки. Някои от тях са добре финансирани, а други – силно подценени, губещи и това води до отказ на лекарите да работят и специализират по тези специалности, уточни д-р Павлова.  

  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35