Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Твърденията за скок на заплатите в здравеопазването са манипулация

Д-р Галинка Павлова - заместник-председател на БЛС

В колективния трудов договор, подписан в сферата на здравеопазването, се посочва не увеличаване на работните заплати, а увеличаване на минималните осигурителни прагове. На практика това означава само едно: гарантирано увеличаване на приходите в държавата от завишените осигуровки – личните и тези, на работодатели, изчислени върху по-високия осигурителен праг. 

Самите лечебни заведения в повечето случаи, ако нямат достатъчен финансов ресурс – тези, които се финансират от здравната каса, не биха могли да увеличат  заплатите на хората и най-вероятно тези възнаграждения ще останат същите. Дори имаме съмнения, че по този начин, когато повече средства отиват за осигуровки, ще остане реално по-малка сума за възнаграждения и сигурно ще се стигне не до увеличаване, а до намаляване на заплатите, съкращения, повече дългове на лечебните заведения, а за някои от тях – и до фалит. Това заяви д-р Галинка Павлова.

По думите й, БЛС приветства желанието да бъдат увеличени възнагражденията на медицинските специалисти – лекари, акушери, лаборанти,сестри, но цифрите, които са  изнесени в публичното пространство, са единствено пожелателни. Увеличението е възможно само за лечебните заведения на бюджетна издръжка, а за финансираните от Здравната каса, увеличението не може да се случи. В подписания рамков договор е посочено, че няма да се увеличава ресурсът на  здравната каса. Как тогава ще постигнем увеличаване на заплатите с 15 или 30%, ако общо този ресурс не бъде увеличен?!  Винаги сме казвали от Лекарския съюз, че бюджетаът на касата е недофинансиран, че клиничните пътеки, които са силно подценени, са много и в тях не е включен трудът на лекара. Твърденията за увеличение на възнагражденията здвучат популистки във времето преди избори – дори -  манипулативно и няма как да бъдат  постигнати, подчерта още заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. 

Най-голямата диспропорция при разпределението на средствата в здравеопазването е в бързият темп на  нарастване на сумите за лекарства. Около  един милиард и 200 милиона са  необходими, за да се покрият лекарствата за домашно, болнично и онколечение. Сумата за това е порастнала около 4 пъти през последните две години. В същото нреме обаче изостава финансирането в извънболничната помощ. В болниците пък има голяма отворена ножица между различните пътеки. Някои от тях са добре финансирани, а други – силно подценени, губещи и това води до отказ на лекарите да работят и специализират по тези специалности, уточни д-р Павлова.  

  


Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11