Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Нинова: ГЕРБ днес се самоубиха ритуално три пъти

73-ма депутати се подписаха под искане за ново извънредно заседание на НС

ГЕРБ: Тези, които събират подписи за извънредно заседание, трябва да осигурят кворум за заседанието на парламента

| обновено на 14.10.16 в 12:15
Снимка: БГНЕС

73-ма депутати - с 25 повече от необходимото - се подписаха под искане за ново извънредно заседание на Народното събрание идната сряда, на което да бъдат разгледани промени в Изборния кодекс. Дневният ред е съгласуван с групите на ДПС, АБВ, Реформаторския блок, както и независимите, каза председателят на социалистите Корнелия Нинова. Тя изреди точките, които трябва да бъдат обсъдени, ако парламентът събере кворум:

Проект за отмяна на решението за ваканция, разбира се,  трите предложения за промени в Изборния кодекс, промяна в Закона за задълженията и договорите - това е намаляването на наказателните лихви, споразумението с Канада и данъчните закони, които минаха през бюджетна комисия.

Днешното заседание се провали, след като в залата се регистрираха по-малко от сто народни представители.

Нинова заяви, че отказът на ГЕРБ да се регистрират на извънредното заседание е признак на страх:

ГЕРБ днес се самоубиха ритуално и то три пъти. Три регистрации, на които те не участваха. Те доказват нашите твърдения – страх, страх от опозицията, страх от дебати.

Цвета Караянчева от ГЕРБ обясни защо не са се регистрирали на извънредното заседание на парламента:

Не се регистрирахме, защото кворумът е отговорност на тези, които са внесли дневния ред с подпис. Те не можаха да дойдат на работа и да се регистрират, представяте си колко им се работи… Тук, на парламентарната трибуна, не търсете парламентарни избори, г-жо Нинова, че от 38 ще останете 25.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ хвърли върху управляващите вината за провала на заседанието:

Кворумът в НС е на управляващото мнозинство. Не знам каква логика виждат колегите в това – опозицията да е в зала с предложение за дневен ред за работа, а мнозинството да го няма.

Карадайъ повтори искането на ДПС за предсрочни парламентарни избори.

Според Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок ГЕРБ не търси стабилност, а граждански вълнения:

ГЕРБ не търси стабилност, търси го само на думи, а търси граждански неподчинения и вълнения пред парламента. Това на стабилно управление на страната ли ви изглежда - да не се явяват в зала?

Найден Зеленогорски определи като неистина твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че реформаторите са се подписали под искането на социалистите за извънредно заседание в сряда:

Противоречи на истината това, което твърдят колегите от БСП, че ние подкрепяме тяхната подписка за свикване на извънредно заседание.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Извънредното заседание на НС не се състоя заради липса на кворум

Парламентът не събра кворум, за да започне свиканото за днес извънредно заседание. При първия опит в пленарната зала бяха депутати от всички парламентарни групи, но се регистрираха само 91 от тях. "БСП лява България" и ДПС скандираха "оставка"..

публикувано на 14.10.16 в 10:14

Народното събрание се събира извънредно

Парламентът прекъсва ваканцията, която си гласува в сряда. Заседанието бе свикано за 9 ч. тази сутрин, след като БСП и ДПС събраха необходимите за това подписи. В дневния ред са включени проекторешение за отмяна на едномесечната предизборна..

обновено на 14.10.16 в 08:18