Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Гечев: Подписването на СЕТА е против икономическите интереси на българските фирми

Снимка: БГНЕС

В Плевен заместник-председателят на Парламентарната група на БСП- Лява България Румен Гечев заяви, че ако се финализира споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, то ще е против икономическите интереси на Европа.

Подписването на СЕТА е против интересите и на българските фирми, посочи Гечев, като подчерта, че БСП споделя това, което казват анализатори, икономисти, политици, социолози, работодатели и профсъюзи:
В цяла Европа се надига такава протестна вълна. Това е против интересите на Европа - и икономически, и политически.

Това е против интересите на българските фирми, тъй като не става дума за споразумение само между Канада и Европа, а за това, че през Канада регистрирани американски фирми влизат в Европа безмитно и без ограничения за генномодифицираните храни. Това е истината и ние сме против!,
подчерта заместник-председателят на БСП - Лява България.

Канадски фирми, американски, мексикански и всякакви фирми, регистрирани в Канада, ще могат безмитно да изнасят висококонкурентни стоки. Това е вярно - те имат по-висока производителност от Европа, около 30 процента, и те ще започнат да мачкат като валяк цели сектори на европейската икономика, и фалиране, безработица,  допълни Румен Гечев в описание на последствията от такова споразумение.

Преговорите по СЕТА приключиха, като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и канадският министър на търговията Кристия Фрийланд изразиха надежда, че договорът ще бъде подписан идната седмица. Това обаче не е много сигурно, тъй като белгийският регион Валония не дава съгласието си за сделката и така пречи на властите в Брюксел да я одобрят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна

В Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения,..

обновено на 22.10.16 в 19:23