Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна

| обновено на 22.10.16 в 19:23

В Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения, отбелязват наблюдатели.

Нуждаем се от още време, каза премиерът на Валония, но председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и канадският министър на търговията Кристия Фрийланд изразиха оптимизъм, че подписване другата седмица все още е възможно.

Остава ЕС да се справи с опозицията на белгийската провинция Валония, посочи след срещата  Шулц:
Преговорите между Европейския съюз и Канада приключиха. Канадците са готови да подпишат и обикновено и от европейска страна бихме били готови да подпишем споразумението следващия четвъртък. Все още има работа, която трябва да свършим от европейска страна. Проблемите, които има, са европейски и ние трябва да ги решим

От своя страна, канадският министър изрази надежда, че следващата седмица ще се върне в Европа, за да подпише договора:
От канадска гледна точка работата ни е приключила. Преговорите завършиха и Канада е готова да подпише споразумението. Топката сега е в полето на Европа. Време е Европа да си свърши работата, каза Фрийланд.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Себастиан Дулиен

Себастиан Дулиен: СЕТА ще предопредели как Европа ще действа в глобалната търговска система

Не съм сигурен, че СЕТА е чудесно споразумение. Все още има много притеснения, които остават на дневен ред, но потенциалният негативен ефект от това да не бъде подписано е много по-голям, заяви пред "Хоризонт" германският икономист..

публикувано на 22.10.16 в 10:39

Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават и днес

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц . Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия..

обновено на 22.10.16 в 10:25

Проф. Емил Григоров: Позицията на България по СЕТА - "Кон за кокошка"

Вместо да се поставя въпроса кои ще са губещите страни, по-важно е да се постави въпроса във всяка една държава кои ще са   губещите класи от един договор за свободна търговия. Този коментар направи в предаването "Събота 150" проф. Емил..

публикувано на 22.10.16 в 10:06

Подписването на СЕТА все още с въпросителни

Европейските лидери продължават преговорите в Брюксел за подписване на споразумение за свободна търговия с Канада. Белгия все още отказва да даде подкрепата си, а Румъния и България очакват писмени гаранции от канадските власти за отпадане на..

публикувано на 21.10.16 в 07:00

Р. Гечев: Подписването на СЕТА е против икономическите интереси на българските фирми

В Плевен заместник-председателят на Парламентарната група на БСП- Лява България Румен Гечев  заяви, че ако се финализира споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, то ще е против икономическите интереси на Европа...

публикувано на 22.10.16 в 16:35

Жан-Мишел Дьо Уал: Валония отправя посланието, че Европа боледува

Има нещо дълбоко смущаващо в тезата, че търговското споразумение между ЕС и Канада е Алфата и Омегата на цялостния европейски икономически подем. Това каза в специално интервю за БНР професорът по политически науки в Свободния университет на..

публикувано на 22.10.16 в 10:59