Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валония продължава да не подкрепя СЕТА

| обновено на 24.10.16 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия и днес няма да подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада. Белгийският премиер Шарл Мишел офциално е уведомил по телефона председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че Белгия не може да подпише СЕТА. Това стана след заседание с регионалните правителства, където бяха изслушани лидерите на Валония и техните резерви спрямо сделката с Канада.

Установихме, че регионалните правителства на Валония и Брюксел както и франкофонската общност са против. Ето защо не сме в състояние да подпишем СЕТА, обяви минитър-председателят на федералното правителство.

Сега зависи от Канада, ЕК и Съвета какво ще се случи тази седмица относно планираната среща на високо равнище с канадския премиер Джъстин Трюдо, допълни Шарл Мишел.

"Не на СЕТА“ поне за днес, каза премиера на Валония Пол Маниет:

Не желаем да се подронват социалните и екологични норми както и обществените услуги. Абсолютно не искаме механизъм на частни арбитражни трибунали, така че утре мултинационалните корпорации да могат да атакуват държавите. Ако ще има съдилища, те трябва да са 100% държавни.


За да се произнесат по последните компромисни предложения управляващите социалисти във Валония, се нуждаят от седмици, каза техния лидер Елио ди Рупо:

С тези кратки срокове ще бъде изключително сложно, защото и ние искаме да призовем собствени експерти, за да се консултираме и да не бъдем подведени относно това, което евентуално ще приемем.

Говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас намекна, че принципно няма крайна дата за сключване на СЕТА:

Комисията няма навик да работи с ултиматуми или крайни срокове. Това не е и в стила на Жан-Клод Юнкер.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Валония няма да спази поставения за днес срок от ЕС за СЕТА

Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от Европейския съюз да даде съгласие за споразумението с Канада за свободна търговия (СЕТА). Това заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан :  Не,..

обновено на 24.10.16 в 11:03

Днес е решителен ден за бъдещето на СЕТА

Европейският съюз и Канада ще решават днес дали в четвъртък да се проведе планираната среща на върха за подписване на търговското споразумение СЕТА, предава Франс прес. Подписването на споразумението се блокира от ветото, наложено от белгийската..

публикувано на 24.10.16 в 07:17

Мартин Шулц и Кристия Фрийланд: Преговорите за СЕТА приключиха, остава работа от европейска страна

В Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения,..

обновено на 22.10.16 в 19:23