Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавдар Найденов: СЕТА е стратегическо отстъпление на валонците, но не докрай

Чавдар Найденов
Снимка: БГНЕС
Не беше реалистично да се очаква валонците да спрат СЕТА, при положение че това е един парламент, че се оказва огромен натиск върху отделните му членове.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Чавдар Найденов от сдружение „Солидарна България“.

Помним как миналата година групата на социалдемократите в Европарламента беше буквално изнудена да подпише едно одобрение към инвестиционните съдилища, които могат да съдят държави. Същото се е разиграло и в Белгия, в комбинация с медийния и политически натиск от всякакъв род и откровеното очерняне на валонците.

Според него обаче валонският парламент е успял да постигне целите си поне отчасти с вкарването на предпазна клауза за защита на обществените услуги и на земеделието, която гласи, че ако пазарът бъде залят от канадска земеделска продукция, Белгия може да прекрати договора. „Абсолютно не е ясно“ дали и другите държави могат да оттеглят подписа си, допълни той и определи това като „Стратегическо отстъпление на Валонците, но не докрай“:

Всички тези промени, всички тези условия са против духа на СЕТА. Ако те бъдат кодефицирани и въведени в текста, това предполага дълги преговори. Това решение, което те предлагат, трябва да бъде одобрено сега от 27 страни. Но, за да бъде одобрено, трябва да бъде предоговорено, трябва да се координират, за да станат съвместими текстовете, вече наличните текстове в СЕТА, което, според мен, слага една доста дълга борба.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!