Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада приветства подкрепата на Белгия за СЕТА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадските власти приветстваха постигнатия консенсус от белгийските политически лидери в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като местното управление на белгийската провинция Валония даде съгласието си за обща подкрепа на федерално ниво. Канадските медии прогнозират подписване на споразумението до дни.

Постигнатият консенсус между белгийските политически лидери е водещата новина в канадските средства за масова информация днес. И въпреки че централните медии прогнозират подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС до дни, официалните лица приветстваха решението далеч по-предпазливо.

Това е положителен напредък, но работата все още не е приключила. Остават допълнителни стъпки преди подписването (на споразумението – бел.ред.), коментира Алекс Лоурънс, говорител на министерството на международната търговия пред Си Би Си.

Канада свърши своята работа и е готова да подпише това важно споразумение, когато и Европа е готова, се казва още в официалното съобщение от министерството.

След постигнатия консенсус по спорните въпроси в Белгия, всички промени в СЕТА трябва да бъдат приети и от останалите 27 държави от Европейския съюз. Предстои преглед на промените и ратифициране на документа в Европейския парламент, където няма никакви гаранции за положителен резултат, след като значителен брой от евродепутатите изказаха притеснения относно СЕТА, коментират Канейдиън прес и Си Би Си. Затова финалното гласуване засега остава непредсказуемо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Извънредно заседание на страните от ЕС след обявената подкрепа от Валония за СЕТА

Словашкото ротационно председателство свиква представителите на европейските страни на извънредно заседание в Брюксел, след като Белгия обяви съгласието на валонците да подкрепят договора СЕТА. Основен акцент в извънредното заседание ще е..

публикувано на 27.10.16 в 17:12

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ. Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако..

публикувано на 27.10.16 в 17:02
Чавдар Найденов

Чавдар Найденов: СЕТА е стратегическо отстъпление на валонците, но не докрай

Не беше реалистично да се очаква валонците да спрат СЕТА, при положение че това е един парламент, че се оказва огромен натиск върху отделните му членове. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Чавдар Найденов от сдружение..

публикувано на 27.10.16 в 15:48

Белгия се споразумя с Валония за СЕТА

Белгия е постигнала споразумение с Валония относно Договора за свободна търговия ЕС-Канада /СЕТА/. Това съобщава местната телевизия РТБФ. „Белгийците са постигнали споразумение. Копието е изпратено в ЕС за ратификация от останалите 27 държави“,..

публикувано на 27.10.16 в 15:26

Белгийските лидери се споразумяха да подкрепят СЕТА

Белгийските политически лидери са постигнали консенсус в подкрепа на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада по-известен като СЕТА . Това съобщи премиерът на Белгия Шарл Мишел след поредни преговори между представителите на белгийските..

обновено на 27.10.16 в 14:56