Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Филева пред Радио София:

Градската галерия - едно интересно място, без което София не може

Снимка: Георги Корнейков
Това бяха финалните думи на Аделина Филева в разговора ни по време на специалното изнесено издание на сутрешното ни "Радиокафе", излъчено от емблематичната сграда в центъра на София, от която "всичко е на две крачки".
Аделина Филева е дамата, която ръководи СГХГ през последните 10 години, но още 10 преди това е била член на екипа на галерията, която пази (картинната и не само) история на София. Нейният разказ започва от едни далечни години - когато сградата, разположена на "Гурко" 1, в градската градина, пред Народния театър е била казиното на София. След това е дадена на СБХ и остава тяхна до построяването на сегашния им "дом" на "Шипка". И чак след това става Градската галерия.
Самата галерия първоначално е част от Общинския музей на София, заедно със столичната библиотека, архива и музея на София. После те се разделят и всяка поема по своя път (като към днешна дата се обединяват отново, макар и виртуално, в един съвместен проект за дигитализиране на техните фондове). За този път увлекателно разказва Аделина Филева, за времето, когато Градската галерия е била на площад "Бански", за годините, в които е била пътуваща из България, защото не е имала своя сграда. За творбите, посветени на и свързани със София, които се пазят във "дебрите" на галерията, за възможностите за откупки, които тя (градската галерия) единствена има и за внимателния и осмислен подбор на творбите, които да се присъединят към колекцията ѝ, както и за най-младия фонд на СГХГ  - този за съвременно изкуство и фотография.
Аделина ФилеваОсвен история, в разговора ни с Аделина Филева има спомени и сравнения с галерията тогава и сега, за по-скоро музейния ѝ чар от детските години на сегашната директорка и прочутите тогава петъчни концерти до днешния ѝ (по-светъл, по-обозрим) профил. Говорим за това колко е важно да си сърцат и да не си броиш часовете на работа, за екипа на галерията (с много млади хора) - общо 30 души за трите сгради, за проектния принцип на работа, за формата "Другото око", в рамките на който непрофесионалисти влизат във фонда и правят  изложби - както в момента Георги Господинов и Георги Лозанов са подредили "Следобедът на една идеология", за друг проект, който пък дава път на младите художници (реализиран в една от "другите" сгради - галерията "Васка Емануилова"). Ще разберете и за голямата изложба, посветена на Мърквичка, заради която Аделина Филева пътува за Прага - "така там ще могат да преоткрият един български чех". Инициативата е съвместна с НХА, Националната галерия в Прага и галерията в Пилзен. Ще чуете любопитната равносметка за най-посещаваните експозиции в новата история на градската галерия - като започнем от гостуващата "Леонардо да Винчи" и стигнем до изложбите, посветени на Кристо и - "за мен малко изненадващо, защото тя не е типична за нас - беше през лятото и се наричаше "Църкви и манастири на Балканите", но предизвика наистина голям интерес". Разсъждаваме и за градските галерии по света - задължително сякаш място за посещение за всеки турист, заедно с останалите знакови за един град музеи.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Аделина Филева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!