Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На икономиката нищо й няма - малко е умряла

В интервю за Радио Пловдив макроикономистът и преподавател в УНСС професор Боян Дуранкев смята, че бюджетът за следващата година няма да промени ситуацията в България. Страната ни е на последно място в ЕС по доходи, производителността на труда ни е два пъти по ниска от средноевропейската, а заплатите 6 пъти по- ниски. 

Според изчисленията на професора при тези данни минималната заплата у нас трябва да бъде 1118 лева. В нашата държава се прилага моделът на неолиберализма, а капиталът винаги е против растежа на работната заплата, на едрият капитал и сегашните 420 лева МРЗ му се струват супер пари, коментира Дуранкев и добави, че увеличението на минималната заплата на 460 лева няма да доведе до съществени промени. 


Той е привърженик на тезата, че ръстът на заплатите води до по- високо потребление, а то от своя страна до по- високо производство и растеж на икономика и доходи. Професорът обвърза растежа и с образованието и трудовите умения и припомни, че страната ни има неблагоприятни демографски данни и сериозни образователни и научни проблеми.


Боян Дуранкев цитира и нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц, според когото в ЕС е налице задълбочаващо се социално неравенство като у нас то е най- голямо. По думите му, расте броят на хората, които са готови да сключат сделка и с дявола, за да получат повече. Преподавателят в УНСС е категоричен, че растат банковите сметки на свръхбогатите хора у нас, които могат да си купят всичко, докато спестяванията на повечето хора са между 1000 и 1500 лева. Свръхбогатите хора живеят в  капиталистически комунизъм.

Макроикономистът е сигурен, че  предстои социална революция, защото светът се променя и България също.  "Проблемът е не само минималната работна заплата, а общото икономическо състояние. В момента на икономиката нищо й няма – само малко е умряла. Около 20 години ни трябват, за да се подобри картината и българинът да намери достойна работа и заплащане в добри предприятия. Промените са необходими, дано не бъдат драматични", коментира проф. Дуранкев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18