Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната академия в София с нов роял от днес

Днес е официалното представяне на новия роял, който "си има" Националната музикална академия в София. И то е подобаващо - с концерт на студенти от всички факултети, които имат "допирни точки" с този прекрасен инструмент - и това далеч не са само тези, за които пианото е основен инструмент. Концертът е от 18 часа в голямата зала на консерваторията.

Повече за пътя на този роял може да чуете от проф. Борислава Танева, която гостува в сутрешното ни "Радиокафе".

Тя е професор по пиано, сега част от екипа на новия ректор (също пианист) проф. Димитър Цанев, като зам.-ректор по международните и художествено-твоческите дейности. Това е първият роял от подобен клас (Стейнуей клас Б, възможно най-добрият концертен инструмент), който се внася в България от ... 33 години.

Борислава Танева разказва за пътешествието си в "света на роялите" в Хамбург, за времето за изработка на такъв един инструмент, в който 80 процента от частите се правят на ръка, както и за новите хоризонти, които се откриват за Националната музикална академия с тази придобивка - и възможността студентите да свирят на него, и за гостуванията за майсторски класове на преподаватели от най-висок ранг, и за гастроли на големи солисти. Борислава Танева припомня и за дългия живот на един хубав роял, давайки пример с този в зала "България". И независимо че става дума за голяма сума (в случая целеви средства от МОН, по инициатива на предишния министър), "все през тези години някой политик с отношение и разбиране е можел да намери пътя и възможността за закупуването на такъв един (задължителен за висше училище по изкуствата като консерваторията) инструмент".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия