Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови скандали за "златната" пречиствателна станция в Сопот

От една седмица община Сопот е натоварена с ново парично задължение към държавата заради процедурни нарушения по проекта за изграждането на пречиствателна станция в града. Дългът е в размер на три милиона и 600 хиляди лева. Това всъщност е санкция, наложена от Управляващия орган на Оперативната програма „Околна среда“. В писмо от 15-ти ноември тази година до кмета на Сопот Деян Дойнов от институцията посочват, че санкцията е заради неприключило окончателно разплащане по проекта до определения за краен срок 31 януари 2016 година.

Кой и защо не е приключил навреме проекта за пречиствателна станция в Сопот? Чия е отговорността – на сегашния управленски екип на община Сопот с кмет Деян Дойнов, на екипа на предишния кмет Веселин Личев, на Управляващия орган на Оперативната програма „Околна среда“ или пък лично на екоминистър Ивелина Василева?

Снимка

Потърсихме кмета на Сопот Деян Дойнов, но се оказа, че не може да бъде намерен. Успяхме да се свържем с неговия заместник Николай Новаков.

Посочвайки, че общината е била във фактически фалит преди Деян Дойнов да поеме кметското управление, зам.-кметът Новаков призна, че са направили окончателни плащания по проекта за пречиствателната станция през април, а не в края на януари. Той посочи още, че със съдействието на вицепремиера Томислав Дончев на 29 декември 2015 година финансовият министър Владислав Горанов е отпуснал на Сопот 2,4 милиона лева. Тези пари обаче не са целеви, твърди Николай Новаков. С тях са разплатени дългове за водопровода в града и за детските градини. 

Според Николай Новаков в управленския орган по програма „Околна среда“ цари хаос, а и лично министър Ивелина Василева не е много последователна в действията си относно пречиствателната станция в Сопот. 

Потърсихме коментара и на Веселин Личев, предишния кмет на града, в чиито мандат започна проекта за изграждане на съоръжението. Личев обясни, че пари за окончателно разплащане по проекта са постъпили в община Сопот през декември 2015 година. Средствата са в размер на 2 милиона и 400 хиляди лева и са получени с личното съдействие на премиера Бойко Борисов. Тези пари са целеви и с тях могат да се погасяват единствено плащания по проекта за пречиствателна станция. Сегашният кметски екип обаче се е разплащал с тези пари по други проекти, а това е злоупотреба, твърди Веселин Личев. Затова той и екипът му са сезирали Главна прокуратура, Окръжна прокуратура Пловдив, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, ОЛАФ и Европейската комисия

Със заместник – кмета на Сопот Николай Новаков разговаря Антоанета Петричанска. Темата продължава и с интервю с бившия кмет Веселин Личев.

Снимка

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33