Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предколедно за възможностите да дарим щастие - четири идеи в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

В нашето специално изнесено издание "под елхата" на сутрешното ни "Радиокафе" събрахме четири истории за четири благотворителни инициативи - всяка с различен размах и въздействие. Две бяха предварително уговорени, две "дойдоха" случайно при нас.

Първо Роси Томова и Теди Кацарова ни разказаха за същността на коледните инициативи на Holiday Heroes и как всички ние можем да станем истински коледни герои като видим реалното щастие на хората, на които сме дарили каквото можем - време, играчки, храна.

Теди Кацарова участва в кампанията Holiday Heros от самото ѝ начало.  Впечатлена е как те се разраства - и като брой участващи фирми, и като брой семейства, на които се помага, а и  участието на млади хора от цяла България е все по-активно. Теди пожела на всички слушатели на Радио София да открият и да извадят наяве доброто в себе си за Коледа, а после изпя акапелно своя песен пред микрофоните ни и сподели как на същото място, край елхата в мола, е направила серенада за двама влюбени, след което е последвал годеж. Роси Томова пък припомни кои са трите специални инициативи за тази Коледа - „Избери, купи, дари“ (за хранителни продукти), ДАРИ ИГРАЧКА за дете от семейство в нужда“ и #bePresent, като в последната са събрани в едно два  много важни момента, защото фразата може да се преведе като "бъди подарък", но и като "бъди там, присъствай". Там, където се случва доброто. Нека бъде с реалното наше участие.






СнимкаСлед това в нашето уютно студио дойде майсторът на карикатурата Валери Александров  - именно той подреди цялата изложба, която до 14 декември можете да разгледате в мраморното фоайе на Българското национално радио. Можете и да си купите една от многото чудесни карикатури (на цени от 20 до 30 лева) и да помогнете в навечерието на Коледа на семейства на деца, претърпели инцидент на пътя. Той разказа за цялата идея на благотворителната изложба - конкурс "Зимна приказка". Говорим и за карикатурата, която е "нещо като кактус или таралеж, с бодли навсякъде... Може да се ползва като копие или стрела, с много сарказъм, дори и с преминаване на някои морални линии, каквито примери имаме напоследък; но може да бъде и като посланик и носител на нещо добро и хубаво". Самият Валери Александров носи "титлата" посланик на добрия смях. Но съвсем сериозно съжалява, че младите хора вече не се насочват към това изкуство, защото вестниците публикуват все по-малко карикатури. "А една добра карикатура може за миг да предаде посланието на цяла статия" - разказва Валекс. Интересен събеседник - чуйте!


 



СнимкаВ нашето изнесено предколедно студио "влезе" и една дама, която просто минаваше и беше една от многото, които спряха и се заслушаха. Тя е от Благоевград, учителка по немски в езикова гимназия там. Често обаче пътува до София (защото води учениците на театър и опера) и на път винаги слуша Радио София. Името ѝ е Вера Кацарска и тя ни разказа пък за коледния концерт, замислен и организиран изцяло от нейни ученици, които са намерили зала и спомоществователи, уговорили са известни поп-изпълнители и танцови състави и са решили да дарят събраните средства на възрастни хора в трудно положение и без близки. Благотворителният концерт ще се състои на 7 декември в зала "Яворов" в Благоевград от 18 часа.






СнимкаЗа друга благотворителна инициатива на ученици ни разказа пък Борислава Каменова, ученичка в 11 клас в Националната търговско-банкова гимназия в столицата. Там традиционно организират коледен базар, за който всеки клас носи или приготвя по нещо и събраните пари се дават на техни съученици, които са в неравностойно положение или изпитват затруднения.






Ето така нашето предколедно студио бе "осветлено" - от хубави гости с хубави идеи, и най-важното - с мисъл за другите!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!