Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фьодерл-Шмид: Ван Дер Белен може да построи мост между двата политически лагера

Снимка: личен архив

Изборната победа на Александър Ван Дер Белен на президентските избори в Австрия миналата неделя показа, че австрийците не подкрепят радикална промяна. Анализаторите коментират, че желанието за стабилност е надделяло над недоволството от управляващата във Виена широка коалиция от консервативната Народна партия и социалдемократите. Балотажът между националпопулиста Норберт Хофер от крайно-дясната Партия на свободата и бившия председател на Зелените, Александър Ван Дер Белен, беше повторение на вота през май, когато бяха установени нередности при преброяването на гласовете.

Очакванията на социолозите в навечерието на изборите бяха за изключително оспорван вот при напълно изравнени резултати в подкрепата за Норберт Хофер и Александър Ван Дер Белен. На този фон победата на Ван Дер Белен с 53,8 % се оказа неочаквано убедителна:

Наистина, преднината му изненада. Една от причините за това е, че голяма част от австрийците се изплашиха от възможността, Австрия да напусне ЕС, каквито заявки даваше Норберт Хофер. В този смисъл мисля, че медийното отразяване в чужбина също допринесе за тази убедителна победа. В редица медии, след първия тур на изборите, който беше спечелен от Хофер, се заговори за Австрия като нацистка държава. Това накара много австрийци да гласуват за Ван Дер Белен. Прави впечатление, че той успя да мобилизира негласуващите - 144 хиляди, които не отидоха до урните на неуспешния втори тур през май, този път гласуваха, коментира в интервю за „Събота 150“ Александра Фьодерл-Шмид – главен редактор на „Дер Щандарт“. Тя добави:

Успехът на Ван Дер Белен обаче в никакъв случай не означава, че е спечелил кандидатът на Зелените - при следващите парламентарни избори те в никакъв случай не биха спечелили. Решително за президентските избори беше, че те се оказаха знакови за бъдещето на Австрия. В първото си обръщение към австрийците след изборите Александър Ван Дер Белен отправи ясен сигнал за обединение на нацията, като изрично се обърна и към избирателите на Партията на свободата. С други думи - след тази неочаквано мръсна и изключително агресивна предизборна кампания, той очевидно иска да построи мост между двата политически лагера и да затвори отворилата се пропаст в обществото. Ван Дер Белен може да се справи с това - характерът и биографията му го доказват.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!