Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из дебрите на Международния панаир на книгата

За Толкин и неговите "Писма от Дядо Коледа", за Бриджет Джоунс и новия роман на Джонатан Франзен

В сутрешното ни "Радиокафе" гостува Кремена Димитрова - една шармантна дама, с която поговорихме за хубавите книги, на които сега (а и винаги) им е времето. Дали ще е книга и шоколад, книга с кафе, книга с греяно вино или книга в очакване на Коледа, от нея - от книгата, започва всичко. А и остават още три дни от Коледния панаир на книгата. В този контекст и с вярата, че малко са по-хубавите подаръци от хубавата книга, Кремена разказва за един от щандовете на Софийския международен панаир, а именно този, който е наречен "Писма до Дядо Коледа". При това по две причини - едната е свързана с Дж. Р. Толкин и неговите "Писма от Дядо Коледа", прекрасно написани на ръка от големия разказвач до неговите деца в периода от 1920 до 1943 година, които вече са факт и на български език, с прекрасните негови илюстрации на всички от антуража на Дядо Коледа. Това е поредният подарък за почитателите на Толкин, след излизането на неговата биография по-рано тази година, защото  - както можем да си представим - тези писма са изпълнени с приключения (приказни и леко страховити), с пакости, с битки с гоблини и пиршества с елфи! Втората причина е, че на щанда на "Колибри" има и истинска кутия, в която децата могат да оставят своите писма до Дядо Коледа като при това задължително получават и подарък.
Разговорът ни с Кремена Димитрова продължава с Бриджет Джоунс и четвъртата книга с нейните съвременни приключения "Бебе на хоризонта", по която вече сме гледали и филма с Рене Зелауегър, Колин Фърт и Патрик Демпси, книга, написана в типичния за Хелън Филдинг стил - забавна, остроумна,  по британски самоиронична, но с елемент на изненада - и в сюжета, и в маниера на писане.
За финал на разговора си оставихме новия роман на Джонатан Франзен, наречен "Чистота" - многопластов, пътуващ из Европа и САЩ, продължаващ търсенията на родения в Сейн Луис, учил философия в Германия, живеещ с Манхатън и пишеш за "Ню Йоркър" писател.
Иде Коледа - иде време за четене, в това се убедихме ние.
Чуйте повече. И изберете четиво.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!