Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярата, социалната дейност на църквата и грижата за храмовете – приоритети на Старозагорския митрополит Киприян

Снимка: Венелина Попова

За един от най-светлите празници - Рождество Христово, Старозагорска епархия посрещна новия си митрополит Киприян.

Днес той отслужи в катедралния храм "Св. Димитър" Рождественска литургия, а в петък се обърна през медиите с архиерейско послание към клира и миряните в епархията. В интервю за "Хоризонт" той говори за монашеството в България, за дълга на православната църква към социалната и благотворителна дейност, за грижата към храмовете в епархията.

Липсата на монаси у нас е един доста сложен въпрос, каза митрополит Киприян, но според него едно от обясненията е:

Първо липсва семейната среда, липсва вероучението, липсва молитвата в детските години, липсва стремежът към бога, още, когато децата са малки, те трябва да бъдат закърмени с тази вяра, за да могат след това да бъдат поети от Светата църква и да бъдат обучени, за да могат да влязат в редиците на монашеството на България., каза митрополит Киприян.

Той каза, че една от основните цели, които си поставя е вероучението, християнския морал, етика и вяра да се популяризират сред подрастващите:

Това е една от основните задачи, които съм си поставил, но моите предшественици са свършили доста работа в тази насока – има неделни училища към храмовете, има наши служители, които преподават, но трябва още много. Още един от приоритетите е възстановяването на социалната дейност на църквата. Изключително щастлив,че вчера Общинският съвет в Стара Загора прие декларация за недопускане на бежанци на нашата територия, но ето, един бежански лагер, който е в Харманли, би могър да се обособи точно като социален дом – след като има средства за тях, би трябвало да се намерят средства и за нашите български страдащи съграждани. Това може да стане със съдействието на църквата и държавата, така че моят призив е: Тези центрове, които искат да ги създават и има средства да се създадат,  по-добре е да ги създадат за бедстващите българи.

Подробности можете да чуете в интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!