Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергетиката не е за политици, тя е за държавници

В ситуации като тази с усложнената зимна обстановка енергийната система в страната се поддържа от основните мощности - това са топлоцентралите на Маришкия басейн и АЕЦ "Козлодуй". Това останаха, за съжаление други няма. 

Това заяви пред Радио Пловдив бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов. Той обясни, че производствените мощности на АЕЦ "Козлодуй" стигат до 2000 мегавата, а потреблението, посочено от министър Теменужка Петкова, е около 6 500 мегавата. 

Няма да се стига до режим на тока, повтаря постоянно енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Като мерки за това посочва, че при необходимост страната ни ще спре износа на ток, както и продажбата на електроенергия от държавните дружества на борсата.

Каква е ситуацията всъщност? Заради студа и снега операторите отчитат рекордно потребление на ток. Но, въпреки „огромния излишък“, за който политиците говорят, се оказва, че страната ни не може да се справи с налични мощности. Затова е поискала помощ от Румъния. Оттам са ни отказали. Логично, тъй като и там зимата е тежка. 

За пореден път стана ясно, че България има нужда от изграждане на нови енергийни мощности. Но, това е работа за държавници, а не за политици, коментира Йордан Костадинов. Той обясни, че политиците "гледат от мандат до мандат", а държавниците гледат години напред. 

Една атомна централа не е една баничарница. Тя се проектира и изгражда за 5 - 6 - 10 години, посочи бившият директор на АЕЦ "Козолдуй". 

Една нормална енергийна система в усложнена ситуация като тази трябва да има 20 % запас - т. нар. горещ резерв. Ако сега потреблението е 6500 мегавата, това значи, че трябва да има централи с мощност 1500 мегавата, които да бъдат веднага включени, ако нещо по системата изключи, обясни Костадинов. Той изрази силно съмнение, че енергийната система на страната ни има в момента такъв 20-процентен горещ резерв. 

1 до 2 % е токът, който получаваме от т. нар. зелени централи, които правят ток от слънце и вятър, каза още Йордан Костадинов. А тези зелени централи са най - големият консуматор на пари. В студа обаче те на практика не работятСлънчевите панели са затрупани от сняг, няма и много слънце. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18