Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По - високи цени на борсите в Първенец и Огняново

Студеното време и снегът през последните дни изпразниха откритите пазари в Пловдив. Голяма част от тях са затворени. Изключенията са отделни търговци, престрашили се да работят, въпреки студа. Ниските температури влияят отрицателно на съхранението на плодовете и зеленчуците. За да не похабяват стоката и да не търпят загуби през най-студените зимни дни, част от търговците предвидливо не зареждат от борсата.

Въпреки студа, оказва се, че борсите в региона не са спирали работа. Търговията кипи и на борсата в пловдивското село Първенец и на зеленчуковата борса в пазарджишкото село Огняново. 

Снимка

Денонощно и целогодишно се работи на борсата в пловдивското село Първенец, съобщи изпълнителният директор Христо Панайотов. Той отбеляза, че борсата почива само на 1-ви януари. Над 200 са търговците в Първенец, само част от тях не са дошли заради снега и студа, но повечето работят и търговията не е спряла, посочи Панайотов. По думите му, клиентите идват, доста от тях са редовни, и се снабдяват с продукти точно от борсата в Първенец. В момента най – много се търгуват цитрусови продукти – портокали, лимони, мандарани, а също банани и характерните за сезона български плодове и зеленчуци. Цените на стоките на тържището в Първенец са увеличени, призна Христо Панайотов, но отказа да посочи с колко са поскъпнали продуктите.

Снимка









Въпреки студа и снега, работи и борсата за плодове и зеленцучи в пазарджишкото село Огняново. Достъпът е нормален, тъй като борсата и районът около нея са почистени от снега. Работното време е от 4 ч. сутринта до 19 ч. вечерта. Заради студа обаче броят на търговците е значително намален, съобщи оперативният директор Росен Колев. Няколко са складовете на борсата в Огняново, които функционират целогодишно, те си имат свои постоянни клиенти и работата им не се влияе от времето, обясни Колев. Той призна, че има покачване на цените на предлаганите на борсата продукти, но не се ангажира да определи в какъв размер е повишението. Има търговци, които са запазили стоките си от предходния сезон и ги предлагат сега, точно заради очакваното увеличение на цените, поясни Росен Колев. По думите му, тази тенденция се наблюдава на всички борси в страната. На тържището в Огняново се продават характерните за зимния сезон български продутки – тикви, праз, плодове, зеленчуци, а също и вносни цитруси, доставени предимно от Турция и Гърция, съобщи оперативният директор на тържището. Заради тежката зима част от редовните доставки на цитруси са нарушени и затова цените са леко по – високи, посочи Росен Колев.

Изобретателни търговци могат да се видят на някои открити пазара в Пловдив. За да не търпят загуби в студа, те са монтирали около сергиите си ограждения от найлон, закрепени с дървени подпори. В някои от импровизираните найлонови помещения има и отопление. Такива работещи сергии има на пазара до Гребната база и на няколко други места в града.

Заради минусовите температури много от магазините, които традиционно предлагат плодове и зеленчуци на външни щандове, са прибрали стоките вътре.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18