Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои драматична предизборна кампания

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Добро начало за президента Радев – така бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира първите стъпки и речи на новоизбрания държавен глава.

Винаги има големи очаквания от новото начало, а част от депутатите не си дадоха сметка колко е важна първата реч на президента. Той пък не се сдържа и им отговори: „Остава ви само една седмица”.

Затова призовавам към повече сдържаност, каза проф. Близнашки. 

Много приятно впечатление ми направи втората реч на президента Радев, която той произнесе, без да чете, спокойно и уверено.

 Силно впечатление ми направи наблягането на думата „достойнство” – това  е една от големите му задачи – да върне достойноството и самочувствието ни като нация и държава в Обединена Европа, подчерта професорът. Новият служебен премиер, посочен от президента, трябва да е силна, но неангажирана фигура, за да се гарантират свободни и честни избори, да се намерят верните решения. 

Това е задача с повишена трудност, защото има изхабяване на публичните фигури в политическия живот. Затова нека дадем шанс на президента Радев да вземе своето решение и да направи верния избор. По-добре няколко безсънни и тревожни нощи на Румен Радев, отколкото на целия народ, коментира проф. Близнашки. 

Предстои драматична предзиборна кампания, това личи от битката, започнала в неделя, между ГЕРБ и БСП. Изборът на Румен Радев изненада мнозина, разликата между него и Цецка Цачева е над 20 пункта,затова е нормално ГЕРБ да мобилизира целия си ресурс и да обърне общественото настроение в своя полза. 

Надявам се все пак да не стигаме до острата конфронтация в нашето общество от първата половина на 90-те години на 20 в., каза проф. Близнашки. 

Бившият служебен премиер отново посочи задачите на служебното правителство – да организира и гарантира свободни и честни избори, признати от всички политически играчи, да създаде атмосфера на сигурност и увереност, да санкционира ексцесиите по медиите. 

Служебното правителство е като всички други, но с ограничено време. Министър-председателят трябва да е сдържан, овладян и еднакво отдалечен от политическите партии, подчерта проф. Близнашки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12