Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадовата торта е направена за пръв път през далечната 1828 година от Конард Ван Хутен

Снимка: БГНЕС
За първи път шоколадовата торта е направена през далечната 1828 година от норвежеца Конард Ван Хутен. Той използвал шоколада за произвеждането на ликьор и забелязал, че консистенцията е идеална за направата на торта.

Александър Лозанов е кулинар и работи в столична сладкарница. Разказва за вкусовете на хората:

Времената се менят. Преди хората харесваха по-тежки торти, по-напоени, по-сочни, но в момента не се търсят чак толкова тежките торти, както едно време.

Организацията Supply Change обръща внимание не на вкуса, на цената или на това колко е полезен шоколадът, а на това как е добит шоколадът. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Светла Николова, която е част от организацията, каза:

Наистина всички обичаме шоколада, но живеем във време, в което не знаем какво стои зад повърхността и красивата опаковка, красивия вид, затова трябва да си припомним, че когато в Европа и САЩ всеки един човек изяжда по 5 килограма шоколад на година, зад това стоят 5 големи фирми, които доминират в търговията на какао в света, основната съставка на шоколада. От големите печалби на тези фирми съвсем малка част, едва 6%, отиват за заплащането на хората, които произвеждат основната съставка на шоколада, шоколадовите торти, тоест производителите на какао. Трябва да знаем също, че два милиона деца работят в какаовите плантации на Африка, а повече от половин милион от тях извършват опасен труд и на повечето от тях това не се заплаща.

Цялото интервю със Светла Николова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!