Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Измамникът Тартюф” по Молиер на сцената на Музикално-драматичния театър във Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова


“Измамникът Тартюф” по Молиер е новото заглавие на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. Постановката е срещу всички идеи на Тартюфщината в нашия живот, заяви режисьорът Димитър Шарков. Премиерните спектакли са на 7 и 9 февруари на великотърновска сцена.

“Тартюф” е висша комедия, написана в стих, с ярки образи, които са станали нарицателни в житието ни от години:

За да се осъществи такава постановка в едно сложно и комерсиално време, в каквото се намира българският театър, е равносилно на подвиг и на творчески героизъм, каза режисьорът Димитър Шарков.

Той припомни, че самият Молиер е имал трудности с поставянето на пиесата си. Тя е била спирана 9 пъти. Той я е преправял постоянно и едва накрая, след като написва хепиенд или фалшив финал, кралят я пуска:

Нашият крал съществува още – кралят като символ на властта. За съжаление българските театри не са обгрижвани от властта. Няма държавна политика за българските театри. Не мога да се съглася, че театрите трябва да се превърнат в работилница за печелене на пари и че единствените критерии са продадените билети.

Комедията на Молиер се играе в Театъра на армията в София, както и в Стара Загора. В Скопие преди месец излезе постановката на известния български режисьор Галин Стоев. “Тартюф” се играе и в Комеди Франсе в Париж, в Берлинския театър и в Москва.

Сценографията на „Измамникът Тартюф“ на великотърновска сцена е на Лидия Къркеланова, костюмите са дело на Цветанка Петкова – Стойнова от Музикалния театър в София. В спектакъла участват актьорите Милен Иванов, Иван Митев, Стефка Златкова, Детелин Кандев, Дончо Дончев, Стефка Петрова, Силвия Шекилова и Полина Петкова.

След втората премиера постановката тръгва на турне в Свищов, Габрово, Стамболийски и Стара Загора.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Здравка Маслянкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!