Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вида Пиронкова – за сбъдващите се мечти, за музиката, която ни намира, и за галерията от личности, срещнати по пътя

4
Снимка: Личен архив
Този път ви срещаме с една изключително колоритна дама – Вида Пиронкова. Тя беше първият ни гост за 2017-а в предаването "Кой кой е…" Тогава все още албумът ѝ "Емпатия" не беше готов, не беше заснет и клипът към песента "Гълъбо" в изпълнение на Миро – все неща, които са факт към днешна дата.

С Вида може да се разговаря на всяка тема, тя е интересен събеседник, който има много за разказване. Родена в Пловдив, тя е дъщеря на големия български художник Енчо Пиронков (единствена, редом с трима сина). По-късно семейството се мести в София и нейният разказ започва именно от мястото, където заживяват – един от най-артистичните блокове в София, в столичния квартал "Изгрев", където в асансьорите и коридорите можеш да срещнеш и Емил Чакъров, понякога дори заедно с Херберт фон Караян (ако чуете целия разговор с Вида, ще попаднете на любопитна история, свързана с големия австрийски диригент), и Анри Кулев, и Константин Коцев, и Любомир Кабакчиев, и Борислав Шаралиев, и Виктор Чучков... цяла плеяда изтъкнати личности, които са знаели как да общуват, как да научат децата неусетно на вежливост, знаели са и как да празнуват с карнавални маски ("най-хубавите правеше оперната прима Христина Ангелакова" – спомня си с усмивка Вида Пиронкова). И продължава – как, въпреки че е обичала да рисува, баща ѝ е предрекъл, че ще се занимава с композиране, за първите ѝ песни, за единственото участие на "Златния Орфей" (съпроводено с наградата на журналистите и едно изключително преживяване на сцената с Тото Кутуньо), за неочаквания пробив на друга нейна песен в Америка (Игор Марковски я отнася във "Voice of America" и там започват да я "въртят"), за приятелите, за книгата, която написва, за бижутата, които прави, и за така хубавата за нея 2016-а – годината, в която нейни творби имат своите премиери и на фестивала "Месембрия Орфика" в Несебър и на коледния концерт на Симфоничния оркестър на БНР.

Вида Пиронкова разказва с въодушевление за работата по първия албум с изцяло нейни песни, разказва истории за всяка от тях – като тази за средиземноморския чар на тази, предназначена за Марио Николов, който е сред гостите заедно с Еделина Кънева, Васил Петров, Орлин Горанов... за специалното участие на Людмил Ангелов – "все приятели". А тях, приятелите, Вида е срещала по интересния път на своя живот, преминал до този момент не само в Пловдив и София, но и в Гърция и в Италия. 


Останалото чуйте в интервюто, ще ви е интересно, сигурна съм!

Снимките са от личния архив на композиторката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия