Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кай Хафес: Прекомерното медийно внимание към крайнодесните популисти увеличава влиянието им в политиката

Именно журналистиката е медиаторът в обществения дебат, а социалните мрежи не могат и не бива да изземат тази роля, каза проф. Хафес пред "Хоризонт"

Абсолютно съм убеден, че Доналд Тръмп дължи популярността си в Европа на медиите, заяви в специално интервю за "Хоризонт" проф. Кай Хафес, който преподава медийни комуникации в университета в Ерфурт. В свое изказване пред реномираното училище по икономика и политически науки в Лондон проф. Хафес отправи критика към световните медии, че прекомерното внимание, което отдават на крайно десните популисти, само увеличава влиянието им в политиката. В ефира на предаването „Събота 150“ професорът продължи своя анализ, като отново защити тезата, че медийното отразяване е допринесло за разпространяването на популистките идеи и разрастването на популярността на крайно десните, въпреки че за идеи при популистите трудно може да се говори:

При тях става дума по-скоро за изкуствено поведение, за демонстрация, а не за убеждения. Те всячески демонстрират революционното, според тях, нежелание да спазват каквито и да било норми, в т.ч. международни договори, права на малцинствата, изобщо човешки права, и всичко онова, на което стъпва цялата наша ценностна система. За крайно десните популисти нашите ценности очевидно нямат никакво значение. Най-яркият пример на това изкуствено демонстрирано поведение е Доналд Тръмп, който си позволява да нагрубява федерални съдии и официално обявява, че няма намерение да спазва международното право. Такова поведение се тълкува като революционно и, естествено, се харесва. И именно в това се крие опасността, защото по този начин се обира цялото недоволство и разочарование у хората, което обаче е разнородно. Медиите отделят прекалено много място на десните популисти, задъхани в състезанието, кой ще бъде най-бърз. Според мен, десните популисти трябва да присъстват в медиите, но по-обективно, не непременно на първите страници на вестниците и не на всяка цена. Просто няма нужда да се отразява всяка реплика или скандална инсценировка на някой популист, защото това е вятър в платната им. Популистите се възприемат изключително емоционално, а това е опасно за демократичните общества.

Така се оказахме в една нова реалност, реалността на „фалшивите новини“. Медиите трябва да осъзнаят тази своя слабост и да се върнат към задълбочения и обективен обществен дебат, коментира още проф. Хафес. Той смята, ролята на социалните медии в обществото е силно надценена. Кай Хафес подчерта, че правилото, че общественият дебат трябва да стъпва на толерантност и уважение, често се нарушава точно в социалните мрежи:

Този проблем със социалните медии се разраства и вече има случаи на разследване от страна на прокуратурата и полицията. Така че не мисля, че социалните медии са безобидни. Те обаче не са предмет на регулация и контрол, а ние от своя страна разчитаме прекалено много на моралните и етични норми, които са приети в журналистиката. Именно журналистиката е медиаторът в обществения дебат, а социалните мрежи не могат и не бива да изземат тази роля.

Според Кай Хафес новият американски президент Доналд Тръмп дължи популярността си основно на медийното отразяване:
Още в най-ранната фаза на предизборната кампания медиите отразяваха предимно неговите изяви. При това медийният интерес се дължи не на политическите му послания, а на личните му въжделения в Туитър например, които нямат нищо общо с политически идеи, но носят заряда на скандалното. Това го направи изключително популярен и онази основна политическа фигура, която е днес. Въпросът, който ме вълнува, е, дали медиите не спомогнаха за неговия възход, и въобще за възхода на крайно десните популисти, които днес се представят за голямото предизвикателство на досега действащата политическа система? Така че медийното отразяване на това течение е амбивалентно и медиите би трябвало да се стремят към значително по-безпристрастно отношение към популистите.
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!