Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по вътрешен пазар: Опитваме се да премахнем икономическите граници в ЕС

Елжбета Биенковска идва на визита у нас

Елжбета Биенковска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят Елжбета Биенковска, отговаряща за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, ще посети София днес. Комисар Биенковска ще се срещне с президента Румен Радев, със служебния премиер Огнян Герджиков, с министъра на финансите Кирил Ананиев и с министъра на икономиката Теодор Седларски. Полякинята ще информира националните власти за актуалните инициативи, свързани с нейния ресор, и ще обсъди направените препоръки към България за реформи в рамките на Европейския семестър - годишния цикъл на координация на икономическите и фискалните политики в ЕС. Преди да пристигне у нас, Елжбета Биенковска даде специално интервю за предаването "Преди всички“ на програма "Хоризонт":

Мисля, че по време на българското ротационно председателство през първата половина на следващата година още ще работим по пакета от мерки в сектора на услугите, подчерта еврокомисарят: 

Опитваме се да премахнем не физическите, а икономическите граници в ЕС, които все още съществуват, за съжаление. Фирмите, които искат да се разрастват и да продават услуги в други страни-членки на ЕС, трябва да могат много по-лесно да го правят. Одобрихме законодателното предложение в Комисията през декември, предстои Европейският парламент да заеме позиция по него и после Съвета. Именно в последната институция ролята на ротационното председателство ще е много важна. Бих споменала също Европейския план по отбраната. Моята служба го подготвя, защото е насочен към европейската индустрия. 

България все още наваксва с изграждането на пътища, жп линии и така нататък, благодарение на регионалните фондове, допълни още Елжбета Биенковска: 

За да има повече фирми, са важни и хората – тоест добрите умения и образованието. Трудностите с достъпа до финансиране на компаниите е едно от най-често срещаните оплаквания не само в България, но навсякъде в Европа, но в Източна Европа тези проблеми са по-трудно решими – в Западна Европа също има бедни региони, но поне инфраструктурата там вече е изградена. Затова трябва да се използва ефективно всяко едно евро от кохезионните фондове.

Цялото интервю с Елжбета Биенковска можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!