Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано няма вакуум за децата, нуждаещи се от лечение

Пациентски организации, които имат представители в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, разчитат на приемственост в работата на ръководството и администрацията на фонда, така че да не бъдат ощетени децата

Заради подадената оставка от досегашния директор на фонда проф. Владимир Пилософ след искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев на преден план са притесненията дали децата, които имат нужда от лечение, ще го получат. 

Има много тънкости в работата на фонда. Затова е необходима приемственост между отговорни хора - лекари в случая, каквото е изискването към директора на фонда, заяви пред Радио Пловдив  Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб" и член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца.

Вярвам в отговорността на министъра на здравеопазването, вярвам в силата на институциите, че няма да се получи вакуум и ще има приемственост и администрацията ще работи, за да може да се придвижат всички заявления, да се подпишат решения и децата, които се нуждаят от лечение, да го получат, подчерта Пенка Георгиева.

Тя посочи, че членовете на Обществения съвет са готови да работят с всеки един директор, който работи в полза на децата, тъй като самите те като организации защитават правата на децата. И подчерта: Не е работа на пациентските организации да кадруватСтараем се да не вземаме отношение по въпроса за кадрите, решенията са на институциите и ние не се бъркаме в тях.

Има много неща, които трябва да бъдат променени, смята обаче Пенка Георгиева. 

За пример даде омагьосания кръг, в който попада пациентче от частна болница, което се нуждае от лечение - оттам е единственият лекар, който се наема да го оперира. Съгласно Закона за обществените поръчки, частните болници са освободени от такива. Същевременно правилникът на Фонда за лечение на деца изисква за медицинските изделия, които се заплащат с публични средства, да бъдат обявени обществени поръчки. Така се стига до парадокса Фондът да иска да плати, но да не може заради нормативните разминавания. 

Снимка

Министър Семерджиев има прерогативите да промени правилника, въпреки че в момента няма действащ парламент, посочи Георгиева.

От името на пациентските организации тя обяви още, че очакват от служебния здравен министър изключително бързо да се подпомогне организирането на изплащането на медицинските изделия за децата, които се нуждаят от лечение.

От 26-ти октомври съм член на Обществения съвет на фонда и мога да кажа, че от тогава администрацията на фонда работи добре, заяви още Пенка Георгиева. По думите й, на заседанията спорове винаги е имало, но те са били градивни.

Пациентските организации се опасяват от евентуална смята на администрацията във Фонда за лечение на деца, той като са убедени, че новите кадри много трудно ще навлязат в спецификата на работата, а това може да забави лечението на деца и да ги ощети. Затова Пенка Георгиева приветства решението на проф. Владимир Пилософ да остане на поста до встъпването в длъжност на новия директор и предаването на цялата документация.

Припомням, през последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми в работата на Фонда и подменени решения, заради което се забавя лечението на много болни деца, и напуснаха постовете си във Фонда в знак на протест, а родители поискаха оставката на Пилософ.

Според неофициална, но тиражирана в медиите информация, повод да бъде поискана оставката на Пилософ е случаят с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за трансплантация в Германия, но заминаването беше временно спряно заради проблеми с документацията във Фонда за лечение на деца и Министерството на здравеопазването. 

Проф. Владимир Пилософ беше назначен на поста през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, след като предишният Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби, които и до днес не са доказани.

Цялото интервю с Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца и председател на пациентската организация "Заедно с теб" можете да чуете в прикачения звуков файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15