Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли Хеерт Вилдерс от крайнодясната "Партия на свободата" следващ холандски премиер

Хеерт Вилдерс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите "съдбоносни“ за бъдещето на Европа избори са в Холандия. На 15 март близо 13 милиона избиратели трябва да определят своите 150 представители в долната камара на парламента в Хага. Шансове за най-голяма парламентарна група имат крайно десните популисти от "Партията на свободата“ на Хеерт Вилдерс, който води в допитванията с около 17 процента одобрение. Миналата събота той откри официално своята кампания с прояви в околностите на Ротердам. Вилдерс, осъждан в миналото за дискриминация заради изказвания за мароканци, обеща да отърве Холандия от "мароканската сган". Какво още обещава холандският ислямофоб? Кой и защо го подкрепя? И какви са шансовете му да оглави следващото правителство в Холандия?

Привърженици скандират името му - Хеерт Вилдерс, човекът-партия, пръв въвел модата на русия перчем и заложил на мощта на социалните мрежи. Предизборните му обещания са кратки и ясни. Те се побират на една стандартна машинописна страница. На едно от първите места е забраната на исляма в Холандия, ведно с Корана и джамиите:
 
Мисля, че ислямът не е религия, а идеология. Трябва да я забраним у нас и така правовата държава ще спечели много. Ислямът не само, че не е религия, а идеология, но е и по-опасен от националсоциализма, заяви Вилдерс в телевизионно интервю. Тези послания очевидно постигат целта си - "Партията на свободата“ води в допитванията преди вота на 15 март, макар доверието във Вилдерс да спада. Привържениците на партията му са най-различни: млади мъже, жени на средна възраст, пенсионери:

У нас има прекалено много мюсюлмани. Има много построени джамии. Тези хора искат да ни наложат техния начин на живот, а ние, холандците, не искаме това. Мисля, че Вилдерс е единственият, който може да промени нещата.

Аз съм против ислямизяцията на Холандия и като бяла жена се притеснявам - за себе си, и за дъщеря ми - заявяват симпатизанти на Вилдерс.
 

За мнозина, такива изказвания днес звучат изключително крайно и неприемливо. Но в Холандия разнобоят между привържениците на мултикултурното общество и ислямофобите имат дълга предистория. Харизматичният Пим Фортюн, който пръв обвини политическия елит в двуличие и лъжи, бързо набра популярност и беше убит през 2000 г. Две години по-късно режисьорът Тео Ван Гог, прочул се също с грубите си нападки срещу мюсюлманите в Холандия, стана жертва на ислямист. Сега Хеерт Вилдерс върви в стъпките на двамата, прокламирайки края на исляма в Холандия, където всеки десети е мюсюлманин. 

Ако "Партията на свободата“ на Хеерт Вилдерс спечели парламентарните избори на 15 март, това няма да е първата победа на крайнодесния популист. През 2010 г. Вилдерс извоюва 15 депутатски места и подкрепи правителство на малцинството на либерала Марк Рюте, който и в момента е министър-председател. Възможно ли е този сценарий да се повтори следващия месец?

Не малко холандци живеят с убеждението, че през последните години е водена грешна политика. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" д-р Клаус Хекинг, немско-холандски журналист, автор в авторитетното германско списание "Шпигел":

Симпатизантите на Вилдерс са разочаровани и отчаяни.Те са убедени, че плащат сметките на другите - на гърците, на бежанците, на развиващите се страни, а всъщност ние самите нямаме достатъчно. Втората причина е самата личност Хеерт Вилдерс. От години той се движи с полицейска охрана, защото получи не една смъртна заплаха от мюсюлмани, които е провокирал с вербални нападки. В очите на симпатизантите му обаче Вилдерс е герой, защото е изразил собственото си мнение и за това е получил смъртна заплаха. Третата причина, която виждам за това, че "Партията на свободата“ води в допитванията, е партийната система в Холандия. Тя е силно раздробена, има много партии, които се явяват на изборите. Вилдерс, който в момента получава доверието на около 17-18% от гласоподавателите, т.е. дори не всеки пети холандец би гласувал за него, води в допитванията, защото има много партии.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Весела Владкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!