Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

400 деца от Великотърновска област участват във фестивала на ромската култура

Снимка: Здравка Маслянкова

400 деца от Великотърновска област два дни ще пеят и се веселят на фестивала на ромската култура, с който беше открита реставрираната Шишманова баня в старата столица. Министърът на туризма Стела Балтова ги приветства. 

Шишмановата баня във Велико Търново е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство. Повече от три десетилетия паметникът беше в руини. Със 725 хиляди лева от финансовия механизъм на Норвежкото правителство Шишмановата баня се върна към живот, останките бяха консервирани и реставрирани. Изрично изискване на донора беше в строителните работи да бъдат наети преобладаващо работници от малцинствата, а обектът да се ползва за изяви на етносите. Така и стана. Първата проява в новия живот на Шишмановата баня е ромският фестивал, в който се включват 400 деца от Великотърновска област. За целта на фестивала – Нелина Църова, директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново:

Смятаме, че е много важно децата, независимо от какъв етнически произход са, да познават историята и най-вече да приобщим ромската общност към българската история. Целта на откритите уроци е децата да се запознаят на терен със средновековната история на българската държава и най-вече на столичния град, защото едно е на децата да им се преподава в класните стаи, друго е те да могат на живо да видят самите обекти, да ги разгледат, да зададат своите въпроси.

Още по темата от репортажа на Здравка Маслянкова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!