Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да мислим и живеем вселенски

Албена Михайлова е български художник, артист, авангардист. Живее и работи в Базел, Швейцария.

Работи еднакво добре графика, скулптура, инсталация и видеоарт. Една от първите жени авангардисти у нас.

Албена Михайлова е родена в Пловдив.

През 1988 прави специализация в Лайпциг, ателие „Рьослер”. Тя е  от основателите на авангардната група „Ръб”, чрез която артисти от Пловдив протестират срещу конвенционалността в изкуството. Албена Михайлова-Бенжди, е авангардист по рождение.
През 1998 завършва майсторски клас по видеоарт в Базел и остава да живее и твори там.

Преди Великден в интервю за Радио Пловдив Албена Михайлова разказа за пътуването си до Берлин, където представя своя филм „Дистанция”.

„Нещата, които се случиха в Берлин бяха много динамични. Ежедневието там протича по друг начин. Градът е много обновен. Предложението от културна програма е огромно.

Стари фабрики са превърнати в културни центрове и галерии. Всичко това съчетано с пожекцията на моя филм и изложбата, която направих създаде усещане, че една седмица е равна на два месеца.

Прожекцията се случва в бивша фабрика за хляб, която от 1972 е културен център. Намира се на легендарния за киното Калигари плац, където преди 100 години е заснет филма „Кабинетът на д-р Калигари”. Вътре има много традиция, вещи, обекти и плакати свързани с този филм-авангарден за времето си, много иновативен филм.

Много силен импулс получих, това не са нови неща, но получих потвърждение, че трябва да ги направя.”

Албена Михайлова коментира и информациите  за мерките за сигурност преди Великден в Берлин: „Аз не видях нищо обезпокояващо. Площада, на който се случи по Коледа атентата си функционира съвсем нормално. Не видях униформени и мерки за сигурност струпани на едно място. Дали дискретно го правят или хората наистина са спокойни. Те са уверени в ежедневието си. Това е силата, да игнорираш страха. Беше много спокойно.

...Искам да кажа нещо за Вселената. Моето пожелание е всички да мислят по вселенски, да виждат общото между нещата, между националностите, между хората, да се държат заедно. По този начин да бъдат едно вселенско общество.”

Интервюто с Албена Михайлова е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49