Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стабилността не може да е самоцел, без реформи - тя е застой

Тезата е на професорът по политология Анна  Кръстева, която прогнозира как ще работи 44-тото НС.

Стабилността трябва да е инструмент за развитие, ако това не се случи няма да бъде даден адекватен отговор на избирателите, които поискаха промяна в здравеопазването, образованието и сигурността.

Миксът на управляващото мнозинство не е еднозначен и това ще е предизвикателство през управлението. В този смисъл обещанията, записани в програмата трябва да имат ясни индикатори за изпълнение - например за здравеопазването- демонополизация на здравната каса, за образаванието- да се заложи конкретно място, до което да се стигне в класациите по образованост, за икономиката - не просто вдигане на минималната заплата, а реален ръст на икономиката, който да качи средната заплата.

Според професор Кръстева животът на бъдещото правителство е рзаделен на два етапа- преди и след председателството на Ес догодина.

България има шанс да превърне външната несигурност в свой коз и да стане лидер на диалога в ЕС.

Според нея разводът на Турция и ЕС идва преди да бъде сключен брак и този развод ще е бърз. Това обаче не означава, че партньорството ще приключи, защото партньорството в НАТО остава. Българската политическа класа трябва да има стратегическа визия по темите на това партньорство, включително и икономическите му измерения, защото икономическите продължи независимо от политическите разломи.


Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33