Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стабилността не може да е самоцел, без реформи - тя е застой

Тезата е на професорът по политология Анна  Кръстева, която прогнозира как ще работи 44-тото НС.

Стабилността трябва да е инструмент за развитие, ако това не се случи няма да бъде даден адекватен отговор на избирателите, които поискаха промяна в здравеопазването, образованието и сигурността.

Миксът на управляващото мнозинство не е еднозначен и това ще е предизвикателство през управлението. В този смисъл обещанията, записани в програмата трябва да имат ясни индикатори за изпълнение - например за здравеопазването- демонополизация на здравната каса, за образаванието- да се заложи конкретно място, до което да се стигне в класациите по образованост, за икономиката - не просто вдигане на минималната заплата, а реален ръст на икономиката, който да качи средната заплата.

Според професор Кръстева животът на бъдещото правителство е рзаделен на два етапа- преди и след председателството на Ес догодина.

България има шанс да превърне външната несигурност в свой коз и да стане лидер на диалога в ЕС.

Според нея разводът на Турция и ЕС идва преди да бъде сключен брак и този развод ще е бърз. Това обаче не означава, че партньорството ще приключи, защото партньорството в НАТО остава. Българската политическа класа трябва да има стратегическа визия по темите на това партньорство, включително и икономическите му измерения, защото икономическите продължи независимо от политическите разломи.


Още от категорията

Скоро и "белите" рецепти ще станат електронни

По-лесно или по-трудно е отпускането на лекарства в пловдивските аптеки с електронните рецепти, ще изместят ли те хартиените, има ли недостиг на лекарства – теми за разговор с  Димитрия Стайкова  от Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив. Стайкова посочи, че не са си представяли кога ще се получат затрудненията в работата им с предписването на..

публикувано на 26.09.22 в 15:22

Политиците не знаят да общуват, избирателите - да слушат

Партиите не са намерили нито един канал - нито думи и средства, с които да достигнат до избирателите. Очевидно е, че повечето партии - основните играчи, повече говорят за себе си и на твърдите си избиратели, отколкото се опитват да разширят подкрепата си...

публикувано на 26.09.22 в 15:16

Дипломацията е по-ефективна от армията

Войната в Украйна и разширяване на мащабите на военните действия, обявената частична мобилизация от руския президент Владимир Путин и какъв е риска за България, ЕС и света коментира в програма "Точно днес"  геополитическият анализатор проф. Марин Русев.  Според него, на пръв поглед, от декларативна гледна точка нещата се влошават, от една друга..

публикувано на 26.09.22 в 11:29

Трябва незабавно свикване на КСНС към президента

Указът на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация не е изненада за експертната общност . Това бе очаквано предвид пораженията, които започнаха да търпят руските окупационни  войски в Украйна. Същевременно, успешното настъпление на украинските сили продължават и това именно принуди Путин, под настойчивите искания на..

обновено на 23.09.22 в 13:32

Очаква ни рецесия и висока инфлация догодина

Рецесия, рекорден дефицит и изключително висока инфлация очакват България в началото на следващата година. Това прогнозира икономистът Красен Станчев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. По думите му рецесията ще е по-ниска от тази през 2009 г., когато тя беше 5% от БВП. През 2023 г. се очаква тя да бъде около 2% от БВП. Инфлацията на..

публикувано на 23.09.22 в 10:38