Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гара Бов и село Бов се намират на 5 км едно от друго

Село Бов
Снимка: www.bov.bg

Гара Бов и село Бов са две различни селища на картата на България. Намират се на 5 км едно от друго. Първото е жпспирка по линията София-Мездра, а второто - село с над 800-годишна история.

Селището е още от времето на Калоян, когато той е пленил кръстоносци тук. Говори се, че някакъв граф дьо Бов е основал това селище, докато е бил заточен тук. Калоян го е заточил тук, а с цел да не избяга във Франция, населил хора от другата страна на Искър – казва един от 80-те жители на Бов.

Всички от Бов се гордеят с дългата си история, започваща от 1206 година, свързана със заточението на граф Сен дьо Бов, основател на селището, което се намира на 900 метра надморска височина. Никой не знае дали е съществувало и преди него, но има доказателства за това – останки от римски пътища и от водопроводни глинени тръби:

В тези тръби, които са датирани от периода около 1206 година, латинците, които са дошли в нашия край и били населени в най-безводната част на селото, са каптирали много от изворите и по този начин са захранили мястото, на което са живели. При нас самите рицари, които са били италианци и французи, донесли и културата си с тях и затова тези тръби, които наистина са толкова стари, са направени от тях, използвани са, а с датирането им в археологическия музей са оставили една малка история – разказва Николина Иванова, секретар на читалище "Светлина 1896“ в Гара Бов.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Румен Стоичков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!