Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер е вторият концерт на Myxtet – едно завръщане към джаза

Мишо Йосифов за новия Myxtet, за пътешествията до забавната страна на джаза, за „титаничните“ проекти с Милица Гладнишка и европейските турнета с Пинк Мартини

3
Снимка: Ани Петрова, БНР
Хубаво е да имаш позитивни гости сутрин! Затова в сутрешното ни „Радиокафе“ поканихме Михаил Йосифов – един от най-добрите ни джаз (и не само) тромпетисти. Поводът – концерт тази вечер в различната атмосфера на "Фабрика 126"!

„Едно завръщане към джаза“ – така го определи гостът ни. Къде е бил, за да се завърне – за това разказва Мишо Йосифов в типичния си лаконичен, с чувство за хумор маниер.  А проектите, които е правил междувременно, са много – постоянна константа е Брас Асоциацията, на която той е създател; секстетът, с който свирят и джаз, и суинг, че ги смесват и с класика; двата проекта с Милица Гладнишка, които „титанично“ представят из България; неговото комбо и Забавната страна на джаза („ако хората искат да се забавляват, се сещат за нас“);осемте (!!!!) покани от Pink Martini да участва в техните европейски турнета…

И понеже никак не е зает с концерти, Мишо Йосифов и преподава в Музикалната академия – тромпет, импровизация и … биг-бенд. А сега и Myxtet-a – комбинация от микс и квинтет, като концертът тази вечер е втори. Дали ще има трети, ще бъде решено след неговия край след реакцията на публиката. Така че зависи и от вас!

Концертът разказва историята на живота на Мишо Йосифов в джаз, защото пиесите са създавани в най-различни етапи от пътешествието му в музиката. Публиката ще чуе “Горчива луна” (която Мишо Йосифов пише на 19 години), “Среща в облачен ден”, “Софийско танго”, “Всеки ден”, както и инструменталния аранжимент на красивата “Close To You”, създадена за Андрония Попова.

А пък през август Мишо Йосифов ще открие юбилейното 20-о издание на Джаз фестивала в Банско с Благоевградския биг бенд и „Сентиментъл суингърс“.

За подробности – чуйте цялото интервю.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия