Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновации на регионално ниво - акцент на европейската конференция в Хелзинки

Финландия (заедно с Швеция и Германия) е сред лидерите в Европа в сектора на иновациите. Затова и неслучайно именно в Хелзинки се проведе второто издание на форума Smart Regions. Срещата на високо равнище събра представители на местните и регионалните власти, всеки със своята история за успешното въвеждане на различни добри практики, свързани с така наречената smart specialization.

Форумът бе открит от двама еврокомисари - заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, който отговаря за растежа, заетостта, инвестициите и конкурентноспособността (бил е и министър-председател на Финландия в периода 2011 - 2014) и Корина Крецу, чийто сектор е  регионалната политика; както и от председателя на Комитета на регионите Марку Маркула, който неотдавна бе в София за семинар, свързан с културата и социалните иновации. Именно иновациите бяха една от ключовите думи на форума в Хелзинки, а основната идея бе тяхното въвеждане на само на общоевропейско, но и на регионално ниво.

Основна тема беше и ролята на иновациите и тяхното въвеждане в премахването (или поне намаляванети) на пропастта, която дели регионите в ЕС (и като качество на живот, и като инвестиции, и като развитие).Иновациите са един от основните двигатели за развитието на нашата Европа, каза Юрки Катайнен. Говоря конкретно за така-наречената „смарт специализация“, за умните градове и региони и възможностите да се смесват различни финансови инструменти в прилагането на тези иновативни политики. Това е начинът да променим Европа, да постигнем ръст на инвестициите, повече вложения в опазването на околната среда, реалноподобряване на живота около нас.
В интервю за Радио София Марку Маркула направи интересен паралел между ситуацията във Финландия през 90-те, когато страната е в челната тройка по икономически просперитет и лидер в развитието и в дигиталната, и в технологичната сфера, налагайки си бързо темпо, с което да превъзмогне колапса на Съветския съюз и необходимостта от цялостно преподреждане на външната търговия на Финландия:

После обаче политическият дебат започна да измества реалните действия. И започнахме да планираме, планираме, планираме, вместо да действаме. А междувременно в Сингапур въведоха финландския опит, но в истинския му вариант - без много планиране, но с много внедряване и реални промени,. И днес  това е една от големите слабости на Европейския съюз, това искаме да променим.

Трябва повече смелост, според Марку Маркула, повече предизвикателства пред експертите, учените и университетските преподавателите и бързо въвеждане на идеите в реалния живот, стремеж да бъдат преди всички, а не (както досега) да се действа с презастраховане.


В следобедните часове на конференцията се провеждаха успоредни сесии по различни градски и регионални теми като на тях се представяха гледните точки и на бизнеса, и на академичната общност, и на самите презентатори от местни власти. Тук имаше интересно българско присъствие в лицето на Емануела Тодева като представител на британския университет St. Mary, където преподава мениджмънт и социални науки.
Бяха представени и няколко интересни финландски проекти. Единият от тях, наречен "новото лице на Хелзинки", вече е в ход, строи се огромен мол, който ще промени изцяло облика на един от кварталите на столицата и е добър пример за местна бизнес инициатива, която води до промяна на града за добро и привлича европейско финансиране (по 300 милиона евро са вложени от частната компания - инветитор и от страна на ЕС).

Ние не можем да финансираме мечти, каза при срещата с журналисти на строителния обект на мола еврокомисар Корина Крецу, като разясни, че всяка добра идея трябва да обоснована и с визия.

Чуйте репортажа на Лили Големинова от Хелзинки, както и разговор в студиото на сутрешното ни "Радиокафе" с повече подробности за форума Smart Regions.

А имайки предвид ролята на Финландия в сферата и на иновациите, и на технологиите и дигиталното бъдеще, добра референция за София е фактът, че нашата столица заедно с по един град от Финландия и Естония бе определена за координатор на партньорството "Дигитален преход" в рамките на "Градския дневен ред на ЕС" и точно в момента в София се провежда важна международна работна среща по тази тема.





 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия