Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП е в процес на свободно падане и затова "отвори" темата за КТБ

Всички документи, които имат отношение към политическата история на страната трябва да бъдат прочетени, въпросът е кога и по чия инициатива. Трите години, които ни делят от консултациите в президенството за КТБ и банковата система, не са достатъчни, още повече, че причините за огласяването на стенограмата са политически. 

БСП в момента няма друга тема, социалистите са в процес на свободно падане и решиха, че  документът е важен. Думите са на политолога Румяна Коларова, която беше секретар на президента Росен Плевнелиев за връзки с гражданското общество.

Не може да се чете една стенограма и да се правят фантазии за смисъла между редовете, коментира тя. Банкова ваканция не е обсъждана, въпреки че на такъв тип консултации се обсъждат малко възможни и страховити сценарии, за да се стигне все пак до консенсус. Обсъжда се състоянието и на още две банки. Това се разглежда като заплаха и за цялата банкова система. 

Този срив се дефинира от почти всички участници, с изключение на БСП, като резултат на едногодишната криза на доверие в управляващите тогава. Бойко Борисов подчертава и, че това е резултат не само от лошото управление на БНБ, но и от една неправомерна и неефективна намеса на ДАНС, както и от бездействието на Банков надзор, каза Коларова.

Тя припомни, че 12 дни по- рано  има КСНС, който излиза  с единодушно решение, че ще има предсрочни парламентарни избори. Малко преди да бъде разкрита стенограмата, ДПС се опита да ни убеди, че Лютви Местан взел решение, което ръководството на ДПС не е взимало. Случаят обаче е друг - всички по онова време в ДПС говорят по медиите, че не могат да подкрепят повече това правителство. 

Причината за предсрочните избори не е опозицията или натискът на гражданите, а  неразбирателството между БСП и ДПС, довело до оттеглената подкрепа на Движението от правителството "Орешарски", подчерта бившият президентски съветник и добави, че събитията са на фона на едногодишни протести срещу управлението на страната. 

 Събитийността е важна, за да се разбере случилото се, каза Румяна Коларова. Според нея събитията около КТБ са опит за римейк на кризата от 96-та и 97-та година, когато едни лоши кредити бяха забравени и опростени и пак там движеща сила беше ДПС. 

По думите й, акцент в консултациите е постигането на съгласие за датата на предсрочните парламентарни избори и опитите на БСП да удължи живота на кабинета "Орешарски". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12