Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Македония може да влезе в НАТО под временно название

Снимка: andrey-kovatchev.eu

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев подкрепи идеята на премиера Зоран Заев Република Македония да бъде приета в НАТО под временното название БЮРМ. Процесът сега е блокиран от Гърция, която не е съгласна с приемането на държава с име, съдържащо името на гръцка провинция:

Тази сага с името трябва да бъде завършена и Македония да успее да влезе в НАТО. Това е важно не само за Македония и Гърция, но и за целия регион. Едно междинно решение за влизането на Македония под името Бивша югославска република Македония е вариант, който аз подкрепям и мисля, че натам трябва да се върви, каза Ковачев, цитиран от пресслужбата на ЕНП.

Българското правителство все още не е коментирало дали дава безусловна подкрепа за бързо присъединяване към Алианса, както настоява новият македонски министър-председател.

В сряда ЕП в Страсбург гласува свой доклад за положението в западната ни съседка.

В понеделник Зоран Заев предложи от Брюксел на Гърция да се съгласи за формално приемане като Бивша Югославска Република Македония, а докато трае ратификацията в националните парламенти да се постигне окончателно споразумение по конституционното име.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!