Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ се съобрази с волята на референдума за мажоритарния вот

ГЕРБ поискаха днес от  парламентарната трибуна оставката на президентския съветник Пламен Узунов заради снимките му, на които е маскиран като Хитлер. Те заявиха, че отговорите на Узунов и аргументите на президента Румен Радев по въпроса показват двоен стандарт по темата.

Подобно обяснение, че се шегува и  не изповядва нацистка идеология, даде и бившият вече заместник-министър Павел Тенев, припомни в интервю за Радио Пловдив депутатът от ГЕРБ Тома Биков и добави, че Тенев  подаде оставка заради натиска на президента Радев и на БСП.

Настояваме за единен стандарт в цялото политическо пространство и в екипа на президента. Ако те не спазват наложения от тях стандарт да го кажат, каза Биков. Политиците сами задават рамките, в които трябва да се движат и тази рамка беше добре очертана от президента и от БСП. Ние не сме влизали в ролята на съдник кой е нацист – кой не е, но те правиха трибунки, но сега нищо не правят. Защо Нинова преди дни заяви, че не може да дава акъл на президента кой да уволнява, но даваше на премиера, попита риторично депутатът.

Проблемът на БСП е, че тази партия е объркана и е обречена да кръжи от една крайност в друга. Те нямат собствен светоглед, а е крайно време да кажат с какво от своята история се гордеят и с какво не, смята политикът. По думите му, ако искаме нормална политическа среда трябва да спазваме правилата.

Тома Биков коментира и отхвърления вчера от парламента Законопроект на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Ние обещахме, че това ще бъде един от първите закони, които ще бъдат внесени в НС. Знаехме каква е позицията на Обединените патриоти за мажоритарните избори, но нашата логика не беше толкова в подкрепата на мажоритарния вот, а в съобразяването с резултатите от референдума и мнението на 2,5 милиона българи, подчерта той.

Според него времето за дебат дали мажоритарната система е по- добра от пропорционалната е отминало, сега дебатът, който трябваше да се води е дали  депутатите да се съобразят с решението на референдума.

Така беше и с британските политици, които бяха против Брекзит, но сега се съобразяват с него. Ние от ГЕРБ следваме волята на референдума, каза Тома Биков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17

Актуализират цените и услугите на общинските фирми в Пловдив

Промени в цените за услугите и таксите за дейности на общинските предприятия ще разгледа Общинският съвет на Пловдив в четвъртък. Предложението е на база на  увеличените им разходи и конкурентноспособност с частните фирми на пазара. По- високи са цените за всички услуги на Дезинфекционната станция, 13 от услугите на „Траурни дейности,..

обновено на 30.07.24 в 12:20

Въпреки решението на КС, каузата ни за съдебна реформа остава

"Истината е, че нямаме доверие на ИТН. През цялото им съществуване те излъчват смесени сигнали. Те свалиха и Правителството, но трябва да си дадем сметка, че точно по инициатива на ИТН се отмениха  част от реформите в Конституцията и съм убеден, че  един ден именно колегите, които инициираха това искане, дълбоко ще съжаляват". Това заяви юристът и..

публикувано на 30.07.24 в 11:06