Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа се прощава с Хелмут Кол - канцлерът на обединението, който проправи пътя на европейската интеграция

Германия и обединението на Европа са двете страни на една и съща монета, казваше Кол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Страсбург започна церемонията в памет на бившия германски канцлер Хелмут Кол, който наред с бившия ръководител на Европейската комисия Жак Делор и основателя на европейския проект Жан Моне е обявен за почетен гражданин на Европа. ЕС отдава за първи път с траурна церемония почит към починал европейски политик. На церемонията ще говорят германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и бившият американски президент Бил Клинтън. След церемонията Кол ще бъде погребан в германския град Шпайер, близо до родния му Лудвигсхафен.


Още приживе Кол избра да бъде погребан в близост до величествената катедрала в Шпайер, недалеч от границата с Франция. Мястото е дълбоко свързано с личния му живот, но и с политическото му завещание - като дете, по време на бомбардировките през Втората световна война, Хелмут Кол се е криел в катедралата. А построената през 1953 г. наблизо църква „Св. Бернхард”, в чиято градина ще бъде положено тялото му,е по-известна като „църквата на свободата”, символизираща помирението между Германия и Франция.


За Хелмут Кол, наричан „канцлерът на обединението”, управлявал най-дълго Федералната република и оставил траен отпечатък върху най-новата история на Германия и на цяла Европа – разказва редакторът Весела Владкова – в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!