Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европарламентът в Страсбург трябва да гласува кандидатурата на Мария Габриел за комисар

Снимка: БГНЕС
Очаква се кандидатът за български еврокомисар Мария Габриел да получи подкрепата на Европейския парламент с процедурно гласуване в Страсбург. Депутатът от ГЕРБ-ЕНП вече получи положителна оценка след изслушването си в ресорните комисии за заемането на поста комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Назначаването на еврокомисаря не се извършва от евродепутатите, но консултативната процедура изисква тяхното положително становище с мнозинство от поне 2/3.

Координаторите на политически групи, които участваха в изслушването на Мария Габриел в комисиите по култура и индустрия, още на 21 юни единодушно заявиха в писмена препоръка, че тя е квалифицирана както за член на колегиума на Еврокомисията, така и за изпълнението на специфичните възложени ѝ задачи по цифровата икономика и общество. Тази положителна оценка предполага, че днес българката ще получи подкрепа с мнозинство от евродепутатите – не само от нейната група на ЕНП, но също и на социалистите, либералите, консерваторите, зелените и левицата. До момента освен членовете на ГЕРБ останалите български депутати от другите групи не са заявявали недвусмислено как ще гласуват.

Преди самия вот, насрочен за 13.00 часа българско време, ще се реши окончателно дали гласуването ще бъде тайно или чрез електронната поименна система в пленарната зала в Страсбург.

Ако парламентът одобри кандидатурата на Мария Габриел, ще бъде преодоляно последното политическо препятствие пред нейното присъединяване към екипа на Жан-Клод Юнкер. Ще последва формална писмена процедура по назначаването ѝ сред представителствата на 28-те страни - членки, която може да се случи още до края на тази седмица в Брюксел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!