Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Договорът с Македония е по-важен за България

| обновено на 31.07.17 в 10:57
leonidov

Преди подписването на договора с Македония – „най-романтичната част от нашата история“. Коментар в програма "Точно днес" на  Румен Леонидов. 

Този договор е важен най-вече за България. Ние се намираме в центъра на Балканите и имаме предимството, че сме част от едно голямо икономическо и политическо семейство, смята Румен Леонидов.

Той подчерта още, че Македония  не само е "най-романтичната част от нашата история",но е и раната на нашите прадеди, и всички войни - националноосвободителни и после обединителни, които се разглеждат по различен начин от леви и десни политици и историци са свързани с Македония. 

Парадоксалното е, че в Македония  бившите комунисти /партията на Зоран Заев/ са съюзниците на САЩ и НАТО, каза Леонидов и уточни, че патриотите от ВМРО-ДПМНЕ пък са съюзници на Сърбия и Русия.

Има опасност и президентът Георги Иванов да сложи вето на договора между България и Македония, смята Румен Леонидов. По думите му трябва да признаем, че македонски език се изучава в много университети и не може да не завидим на техния патриотизъм.

Много ревниво се отнасят към езика си там, заяви писателят и журналист. 

Цялото интервю с Румен Леонидов е в звуковия файл. 



Още от категорията

МиГ-овете няма да бъдат приземени

Временно е прекратено издирването на черната кутия на падналия в морето МиГ-29, съобщи в Пловдив служебният министър на отбраната Георги Панаѝотов. Той  се срещна с кмета Здравко Димитров по въпроси свързани с военните имоти на територията на общината. Сред тях е и ремонтът на Военния клуб, за което обаче срокове не са били уточнени...

обновено на 15.06.21 в 17:13

За Брестовица ВиК действаше в условията на неотложност

„ Не мога да се съглася за едно такова становище на незаконосъобразност (протокола, огласен от областния управител Ангел Стоев), защото действията на експлоатационното дружество са изцяло съобразени със създалата се ситуация и не противоречат на действащото законодателство “ – заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на ВиК-Пловдив Спартак..

обновено на 15.06.21 в 15:43

ВиК е с отказ за нов водопровод в Брестовица за нарушения на ЗОП

В позиция по повод казуса с питейната вода на Брестовица пловдивският областен управител Ангел Стоев заявява, че е предприел проверка и е изискал информация от редица институции. Той посочва, че от чешмите в селата Брестовица и Кадиево продължава да тече негодна за употреба вода, независимо от изградените нови сондажи, а през почивните дни..

обновено на 15.06.21 в 15:43

Пловдив е добрият пример за демографски рестарт у нас

Пловдив и Пазарджик са включени в района с благоприятни демографски показатели у нас.  Естественият  прираст за двете области е минус 4, 7 промила, а хората над 65 години са по-малко от 20 % от населението.  Това сочи изледване за регионалните демографски дисбаланси в страната на фондация „Фридрих Еберт“ , изготвено от доц. Георги Бърдаров  от..

публикувано на 15.06.21 в 14:02

За първи път в 10 клас ще се проведе НВО по БЕЛ и математика

За първи път в  българското образование тази седмица ще се проведат изпити в 10 клас. На НВО по БЕЛ и по математика ще се яват 4 879 ученици в Пловдив и областта. Те са разпределени в 74 училища, в 540 зали, за да се спази изискването не повече от 10 ученици в класна стая, съобщи Асен Василев, председател на Комисията за провеждане на изпити в..

публикувано на 15.06.21 в 13:29