Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от Черноморска Добруджа на протест срещу забраната за строителство и ограниченията на земеделието

| обновено на 04.08.17 в 19:28
Снимка: Мая Щърбанова


Повече от 5 часа продължи протестът пред сградата на община Каварна, в който участваха организации, граждански групи и жители на трите морски общини в област Добрич - Каварна, Балчик и Шабла. Тяхното недоволство е продиктувано от доклад на Европейската комисия за защитената зона "Калиакра". Той налага пълна забрана за строителство и ограничения в земеделската дейност и риболова. Има и заповед на министъра на околната среда Нено Димов от 21 юли тази година със същото съдържание. Това, според протестиращите, обрича населението на Крайморска Добруджа на пълна нищета. 

Протестиращите, сред които са представители на бизнеса и местното население, изразиха недоволството си, че без участието на представители на засегнатите хора в района, от екоминистерството са картирали и определили границите на защитените зони в трите морски общини. Те бяха категорични, че тази заповед обрича местното население на недоимък, тъй като земеделието, рибарството и туризмът са техните основни препитания.


Тук препитанието  - в този район на Добруджа, е основно земята.

Ние имаме дворове по 3-4 декара, останали от дедите ни, това е нашият поминък.

Политика на правителствата, да вървят против собствения си народ.

Това е една национализация, която искат да направят в момента управляващите.

В момента рибарите са изправени пред угрозата да им бъде отнет бизнеса, хляба, казаха някои от недоволните.


Мнението на хората е, че заповедта е нарушение на техните конституционни права. Напрежението нарасна при пристигането на експерти от МОСВ. Над 300 души, които със знамена и плакати скандираха срещу заповедта на екоминистерството, с жива верига се опитаха да попречат на експертите от ведомството да влязат в сградата на община Каварна, за да участват в обществено обсъждане на интегрирания план за управление на защитена зона "Калиакра". 

Експертите от Министерството на околната среда и водите успяха да влязат в сградата на община Каварна през страничен вход, но протестиращите също настояха да бъдат допуснати и те вътре, за да  участват в обсъжданията, свързани със спорната заповед. 

По-късно демонстрантите успяха да влязат в сградата на общината и да принудят експертите от екоминистерството да напуснат, като така успяха да осуетят провеждането на общественото обсъждане. 

Председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти д-р Йордан Господинов изрази мнението си, че тази заповед ще убие и рибарството, и съответно поминъка на много хора: 
Ние, лично ще бъдем засегнати от този план. Във всички случаи ще възпрепятства дейността, с която векове наред, стотици години, хората от този регион си изкарват поминъка. Ние сме също "за" екологичния подход, но разписани правила, точни и ясни, така че да могат да бъдат съобразени с икономическия и социалния момент във всичко това.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева заяви, че е съгласна с недоволството на гражданите, защото никой не се е допитал до тях при очертаването на границите на защитената зона ,,Калиакра", а рестрикциите в заповедта ще се отразят именно върху тях:

Всички тези хора са тук, защото са с усещането, с убеждението дори, че се отнема техния поминък. Не може в най-бедната държава в Европа и в един от българските региони, където има масово обезлюдяване заради липсата на поминък, да се зачеркват секторите земеделие, туризъм и риболов.

Ставрева препоръча общественото обсъждане да се отложи: 

Ние сме "за" спазване на европейското законодателство, директивите, да не забравяме обаче, че хората трябва да бъдат с приоритет.

Всъщност онова, към което се стремим е нова процедура, с международна експертиза, при отчитане на начина на трайно ползване на земите, на собствениците, ползвателите, срещи с тях, с местната власт.


Същевременно в екоминистерството се проведе пресконференция по повод протеста в Каварна. 

 

За кратко протестиращите блокираха главния път 1-9. Те не одобриха думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов, че заповедта, не може да бъде оттеглена и заявиха готовността си да преминат към гражданско неподчинение. 



В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Виктор Лучанов, общински съветник на Балчик и бизнесмен, заяви:

Ситуацията е драматична! В Крайморска Добруджа, северно от Балчик, с така наречените "защитени зони", които са определени от някого в миналото и в момента вече с приемане на интегрирания план за изпълнение на тези защитени зони се обрича населението на Крайморска Добруджа на пълна нищета. Поминъкът ще бъде напълно унищожен, в това число рибарство, селско стопанство, туризъм, лов и въобще всички стопански дейности.

Със заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, която е от преди две седмици, на практика се забранява всякаква селскостопанска дейност. До вчера вие сте имали лозе, днес вече не може да имате. Днеска там ще бъдат някакви измислени степи. До вчера вие сте гледали пъпеши, дини, пипер и т.н... Най-, най-обикновените хора ще пострадат от това. За туризма въобще да не говорим, че се забранява абсолютно всякакво строителство. Няма значение дали са екокъщи, вили, малки семейни хотелчета. Всичко се забранява.


Ние не сме против екологията. Напротив. Ние искаме да запазим Крайморска Добруджа, средната част от Черноморието такова, каквото е – зелено, не презастроено, но се опитва някой да ни наложи някакви защитени територии на гърба на местните

Протестът е и срещу недостатъчните компенсаторни механизми спрямо собствениците на земя в защитената зона.

Нещата винаги са плаващи и винаги са недоизказани. Това, което в момента е поставено на дневен план за земята, която е навлязла в границите на защитената зона, е 26 лева еднократно на декар. Не ежегодно, а еднократно. За сравнение ще ви кажа, че в момента рентата на декар земя в Добруджа, на тези, които не обработват сами земята, е в порядъка между 80 и 100 лева.



Репортаж по темата може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!