Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекарвайте повече време с децата си

Рисковете за децата от присъствие в социалните мрежи анализираме в програма "Точно днес" с психолога Христо Монов. 

Той дава и  примери за това как израства онлайн поколение с достъп до информация от всякакъв тип. 

Темата стана пак актуална след убийството на 11 годишното момиче в Бургас от 15 годишен младеж, след запознанство във Фейсбук.

Христо Монов: Нашите деца са много неподготвени в условията, в които живеят и това е нормално, те нямат жизнения опит, за да знаят, че не всичко, което получават като информация в средата, в която най-често пребивават, именно мрежата и социалните мрежи, е такава, каквато им се поднася.  Не всички, които са срещу тях са доброжелателни каквито са мама и татко и близките приятели, които лично познаваш, че не винаги онова, което ви обещават е онова, което в действителност ще ви се случи. Децата трябва да знаят, че животът по най-нелепия начи,н в най-прекрасната възраст на очакванията и надеждите може да бъде прекъснат, както се случи в Бургас. Светла му памет на детето!

Дори едно дете със специални образователни потребности, в случая се говори за някакъв вид интелектуална недостатъчност, то също има достъп до излияния в мрежата, въпреки тези проблеми и нещо повече – може да бъде и един добър манипулатор.

Мрежата е една среда на изследване и на безкрайни възможности, и затова човешките взаимоотношения да бъдат деформирани. 

Аз говорех за извършителя, който въпреки особеностите на личностното си развитие, все пак е успял да стигне до там, че едно дете, което би могло да се счита за лидер в тази среда, да я излъже, да я привлече, да се срещне с нея и в крайна сметка да я убие. Именно защото много бързо се развиха се развиха тези нови канали на комуникация изгуби тази своя роля. Много от родителите не могат и сигурно не са потребители на тези канали на комуникация.

 И затова в училище ми се ще още от началото на учебната година да започне една организирана, премислена кампания затова  да информираме родителите какви са новите реалности, в които растат децата ни и те да бъдат готови да посрещнат тези предизвикателства, да се грижат за децата си, защото това е основното задължение на нас, родителите.

Има време да се подготвят екипи, които да посетят училищата и в най-отдалечените краища на страната, защото ако идете там пак ще видите деца, които са с устройствата, с които влизат в тази среда на комуникация. А другите неща като битовите неуредици в училище нека да останат този път на втори план, а на първи план да са децата. Съответно би трябвало да се подготвят и някакви законодателни промени, които да гарантират сигурността на децата ни.

Според мен много добра е идеята да се прибират смартфоните на децата, когато са на училище, защото основното им занимание би трябвало  да учат, друг е въпросът какво учат нашите деца – дали се учат на това да общуват помежду си, да се себеизразяват, да овладяват изблиците на агресия,  но в много страни това е практика – по време на учебните занятия телефоните, не само смартфоните са на определено място и ако има някакъв проблем тогава под контрола на учителя те имат достъп до тях, примерно да съобщят нещо на родителите си ако има някакъв проблем, но това да видиш дори в час  те си правят клипове, те самите ги пускат. Това би могло да бъде контролирано и трябва да бъде, най-малкото, за да ги дисциплинираме в някаква степен и затова как полезно може да се използван един такъв мощен канал както за комуникации, така и за информиране. Затова е добре в училище да дисциплинираме децата по отношение на използването на различните начини и форми на общуване между хората в този наш съвременен, динамичен, глобален свят.

Действително съдържанието на социалните мрежи най-често е свързано с непремерени начини на взаимоотношения. Не случайно напоследък най-ужасната форма на агресия между децата е именно тази в социалните мрежи. Създаването на фалшиви профили, на фалшиви новини – това са нови начини на посегателства върху личността, към които съвременното дете е много чувствително. За съжаление по-ужасна е онази агресия, която е класическата и която нашите деца непрекъснато чуват и виждат като се започне от семейството, мине се примерно през обичайните среди.  Вижте какво се случва в едно средство за градски транспорт, не знам как е при вас, в Пловдив,  но на мене ми се зачервяват ушите, когато се качат деца, при това деца на  10 –11 г. в трамвая  и начина, по който си говорят и комуникират е преди всичко една вербална агресия и след вербалната агресия идва и инструменталната агресия. Така че нека да погледнем средата, дори политиците да са малко по-премерени в начина, по който говорят, чуйте какво се лее понякога от трибуната на Народното събрание, а няколко пъти от началото на новото Народно събрание почти са стигали до физическа агресия.

Аз много говоря по тази тема и пак ще го повторя – важно е какво учат и как го учат нашите деца в училище. Например, голяма гордост на някои хора е новият закон за предучилищно и училищно образование, няма да го коментирам, но само едно ще кажа – философията на този закон налагаше според мен образователните стандарти да са неизменна част от него, за да не може всеки, който дойде с наредба, министър примерно, да променя тези стандарти. Да се знае, че примерно какъвто е цикълът в нашето училище, няма да променяме учебните програми по определеви предмети. И ако това беше станало в Народното събрание сигурно щеше да има един по-широк дебат точно по темата какво и как учат нашите деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51