Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките трябва да бъдат насърчени

Повече от два месеца е в ход възможността за по-ранното връщане на майките на работа, преди детето им да навърши една годинка, а те да взимат и заплата и 50 % от парите за майчинство.

На този етап, по-малко от триста майки са приели този вариант. Работодателите приветстват мярката, експертите са противоречиви за ефективността и.  Ева Борисова от асоциация „Родители“ коментира, че още една възможност е по-добре от една. 

Според нея, броят на майките, които са приели тази възможност е малък, защото в първата година е много важна и силна връзката между майката и бебето и дори един час отсъствие на майката е важен за детето. Но изборът не трябва да е под натиск от обстоятелства. Сложен е изборът.

От друга страна, въпросът за квалификацията на майките , професионалното развитие и  екипа, в който са работили преди майчинството, също е много важен, затова е важно добре да се помисли за разпределението на приоритетите. 

Борисова не споделя тезата, че това е скрита стъпка към намаляването на майчинството, което у нас е най-много от страните на ЕС. 

Всъщност, една възможност в повече винаги е добре, винаги е добре да имаме повече избор. Тук обаче е важно този избор по някакъв начин да бъде подпомогнат и когато човек взима решение кога да се върне на работа да не го прави под натиска на обстоятелствата, а през едно свързване със своите нужди и нуждите на детето си и затова по какъв начин ще балансира от тук нататък професионалния и личния си живот.

Мисля, че предвид демографската ситуация в страната всяко правителство ще се стреми максимално да работи за това хората да имат желание за повече деца и да си го представят как това се случва и да знаят, че в различни периоди от живота си могат да направят различен избор. Така че аз тази стъпка я възприемам като повече възможности и не толкова  като резултат от натиска на работодателските организации, защото в крайна сметка демографският проблем е дългосрочен проблем и е важно да имаме перспектива. Така че се съмнявам, че ще бъдат направени драстични стъпки за ограничаване на майчинството. В същото време е важно в обществото и младите жени да бъдат насърчени по-рано да поемат или навреме да поемат избора да бъдат майки и да виждат перспектива в това да имат повече деца и да виждат, че са подкрепени в това да търсят най-добрия за тях и за тяхното дете баланс между професионалния и личния живот.

Цялото интервю с Ева Борисова е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично обновление..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51