Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петкова свиква спешна среща на големите индустриални предприятия заради стачната им готовност

Ще стартира процедура по приватизация на проекта за АЕЦ, има информация, че 3 фирми засега проявяват първоначален инвеститорски интерес, съобщи министър Петкова

| обновено на 29.08.17 в 16:06
Снимка: БГНЕС
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова свиква в сряда спешна среща с представители на големите индустриални предприятия, заради обявената готовност за стачни действия от тяхна страна. Бизнесът не е съгласен с предлагания от "Булгартрансгаз" начин за определяне на тарифите за пренос и достъп до газопреносната мрежа и прогнозира, че това ще доведе до ценови шок на пазара. Тази опасност, както и възможността за 6-месечен тестови период ще обсъждат в сряда представители на "Булгартрансгаз", на "Булгаргаз", на КЕВР и на бизнеса, каза министър Петкова:

Въвеждането на тези нови тарифи е ангажимент на България, то е съгласно европейските изисквания и, ако тези нови тарифи не бъдат въведени от първи октомври, то това би било проблем и, евентуално, възможност за стартиране на наказателна процедура срещу България, което ние не бива да допускаме. Така или иначе, ние сме длъжни да направим много подробен анализ, за да видим дали има основание в съмненията, които излага българската индустрия, защото за нас е изключително важно българският бизнес, българската индустрия да бъде конкурентоспособна и да няма някакви сътресения такива, за каквито да алармира.


Днес министър Петкова направи първата  копка на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Очаква се то да бъде готово до 5 години и първият му етап да струва близо 72 милиона евро. Избран е изпълнител, който ще реализира първият етап от този проект. Стана ясно, че това е германо-български консорциум, който включва един от лидерите в бранша, включват се и 4 български компании, които ще се занимават със строителния процес. Надявам се оттук нататък процесът да се ускори и през 2021 година да се видим отново на откриването, каза министърът на енергетиката и подчерта:


Това е проект, който отговаря на абсолютно всички екологични изисквания. Този проект ще бъде може би един от най-модерните проекти в Европа -  така че безопасността е абсолютно гарантирана.

В рамките на самото хранилище ще работят 60 души, посочи още министър Петкова. Във връзка с това, че на втория и третия етап от проекта България ще трябва да намери средствата за изграждане на хранилището, тя коментира:  Ще направим всичко това, което е необходимо, за да доведем този проект до финален край през всичките му етапи. 

Като припомни, че засега имаме осигурено финансиране от 143 милиона, което е от Международния фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и АЕЦ "Козлодуй" има добри финансови резултати, Петкова добави:  Аз мисля, че са налице всички предпоставки да сме сигурни и спокойни, че след 2021 година ще бъде осигурен необходимият ресурс за довършването на всички етапи от този проект.


По отношение на перспективите за изграждане на нова ядрена мощност у нас и възможностите за оползотворяване на инвестициите, направени за проекта "Белене", енергийният министър коментира:

Наша основна задача като правителство, като отговорни политици е да направим така, че целия този огромен ресурс, който е ресурс на българските данъкоплатци през годините, инвестиран в проекта АЕЦ "Белене  - и в площадката милиард и половина, и в оборудването, което платихме декември миналата година  - милиард и 176 милиона, да не остане напразно. Така че наш основен дълг е ние да направим така, че това оборудване и тези средства, които са изразходвани през годините да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Ще стартира процедура по приватизация  - най-добрият вариант, за да видим налице ли е реален инвеститорски интерес, защото към този момент такъв инвеститорски интерес има. Общо 3 са компаниите, които смятат до този момент, че би представлявало за тях интерес реализацията на един такъв проект при условията, които ние сме заявили. Но, за да проверим дали това наистина е така  - трябва да се стартира процедура по всички законови правила.

Интервютата по двете теми може да чуете от звуковия файл.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!