Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастир от Симитли е заподозрян за големия пожар в Кресненското дефиле

Мъжът хвърлил незагасен фас в тревите

Снимка: Кети Тренчева

Има заподозрян за големия пожар в Кресненското дефиле - 30-годишен пастир от ферма в село Мечкул. От прокуратурата в Благоевград, където е образувано досъдебно производство за пожара, смятат за вероятен извършител Костадин Митев от Симитли. Деянието е извършено по непредпазливост, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки:

Същият е говедар в района на пожара! Стопанисва ферма, работи за друг, на заплата. Същият ден лицето е изкарало кравите на паша, откарал ги е в района на единствения голям водоем наблизо, там е запалил цигара, но тъй като животните са се разделили на две, е скочил внезапно, захвърлил е цигарата… По негови думи е мислел, че я е изгасил. Явно не е успял, защото 15-ина минути след като се е обърнал, видял, че зад него вече има голям пожар. Днес лично на място посочи точно мястото, където е възникнал пожарът.

Към настоящия момент  Митев съдейства напълно на разследването. Предвид високата степен на обществена опасност на деянието и щетите, които възлизат на над 3 300 000 лева, за него ще бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок до пет години за подобно деяние.

Екипи на пожарната ще продължат да работят на място през следващите дни край Кресненското дефиле, за да не допуснат възобновяване на огъня.  В момента пожарът е овладян, като по предварителни данни стихията е обхванала 16 000 декара иглолистни и широколистни гори  и ниска растителност. Според експерти, ще са необходими поне 50 години за възстановяване на унищожените горски масиви.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини