Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досега - само пазарлъци за антикорупцията

Политическия елит стартира сезона с реплики като " театро и клуб по самодейност, имитации и вот на недоверие, и трикратно отричане от сатаната",   плюс антикорупционни заявки - от управляващи и от опозиция. 

 Според  политическият пиар Арман Бабикян   едва ли някой е очаквал нещо по-различно в декларациите на основните политически играчи. Това са обичайните заявки на политицете какво да очакваме през следващите месеци.

 Относно спора на двете основни политически сили ГЕРБ и БСП за антикорупционния закон, Бабикян заяви, че всеки се опитва да постави под контрол този все още нероден „орган“ под една или друга форма. „Никой не може да обясни какво ще прави БОРКОР слят в такъв орган? Каква ще е разликата между  следствие и прокуратура, ако подобен орган изпълнява също разследващи  функции? Всъщност колко органа ще могат да ни разследват в България, колко органа ще могат да ни подслушват? Какво е записано в Конституция и НПК ? Как ще става това? Никои не ни обяснява това. Обществото остава с усещането , че е много  важно кой назначава началника, коментира анализаторът.

По думите му НС похаби повече от 10 години, докато стигне до извода, че има нужда от „борба“, с това, за което ни предупредиха още при влизането ни в ЕС през 2007.

Той припомни, че призивът за подобен поход тръгна точно  от Пловдив и от народният представител тогава  Мария Капон, която  поиска операция „Чисти ръце“.

„Всичко това е забравено. Тогава и левицата и десницата по времето на  Станишев  се изсмяха,  а днес всички със заговорнически поглед са се събрали за да показват кой колко прекрасни идеи има и как ще се сблъскат“.

Бабикян допълни, че народа се интересува от това дали органа ще работи, дали ще има наистина борба с корупцията, а и десницата и  левицата се интересуват от това кой ще управлява уреда. Хората не се интересуват в какъв цвят ще бъде боядисан уреда.

Той е категоричен, че точно в това е  рискът да бъде увеличено още повече недоверието към партиите.

„ Още повече става въпрос за две партии, които се лутат межу скандала с „батко и братко“ и скандала със „суджуците“.  Кой да има вяра на тези две  партии, които в годините назад, а и до ден днешен, генерират мощни изблици на корупция. Вместо хората да бъдат убедени, че има желание за реакция виждат, че има един пазарлък на  едно доста ниско ниво.Някой наистина трябва да върне на мястото му критерия висок морал. Някой трябва наистина да не назначава някакви хора, които си губят тефтерчетата и чието име никои не знае, някои от тези лица,  които са доказали през годините, че мощно крадат.

Трябва наистина да бъде предложен някои с безспорна репутация

Тези думи изчезнаха от политичския оборот, от времето на Филип Димитров“, категоричен е анализаторът.

По думите на Бабикян, в случая не става въпрос само за законодателство, а в това хората  да бъдат убедени, че този инструмен функционира независимо, мощно и  в тяхна защита. До момента обаче сме свидетели само на пазарлъци. И то на пазарлъци на ниско ниво. 

Бабикян коментира и казаното от лидера на ДПС за настоящето управление " театро", като сериозно предупреждение, че нивото на некомпетентност е достигнало нивото на обществено недоволство.

А благодарностите на Волен Сидеров към ГЕРБ са част от артистичните прояви на лидера на Атака.

Цялото интервю с Арман Бабикян е в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51