Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборите в Германия най- вероятна е коалиция "Ямайка"

| обновено на 25.09.17 в 16:37

Основните параметри на Германия ще си останат същите, въпреки драматичната реплика, че „Германия вече няма да е същата“- прогнозата е на журналиста от „Дойче веле“ Александър Андреев, с когото коментираме резултатите от парламентарния вот.

Той направи прогноза, че досегашната коалиция между християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите няма  да се потрети, въпреки че разговори между бившите партньори ще се състоят.

Най - вероятна изглежда т.нар.  коалиция „Ямайка“, получила това се определение заради цветовете  на партиите, които са като тези от знамето на Ямайка.  Черно за ХДС, жълто за либералите и зелено като партията на зелените.

Преговорите няма да се лесни, но Меркел умее да балансира, доказала го е, акцентира анализаторът. Той открои някои от противоречията, които ще се наложи да бъдат преодолени. Според него либералите трудно ще приемат ограничения на гражданските права и свободи, зарази настояването на за по- твърди мерки по отношение на миграцията и вътрешната сигурност. Зелените пък най- вероятно трудно ще приемат по- строгите правила за даване на политическо убежище. От друга страна - помежду си двете партии имат и свои търкания по отношение на икономическите и социални процеси в страната.

Като особено важен Александър Андреев открои  въпроса кой ще е финансов министър в бъдещото германско правителство. Той припомни, че досега Волфганг Шойбле управляваше с желязна ръка процъфтяващите германски финанси. „Германия сега плува в пари“- отбеляза журналистът, допълни, че либералите имат апетит към поста, но и самия Шойбле все още не е казал своята дума. Перспектива пред него е да оглави Бундестага или да бъде външен министър.

По отношение изборния успех на „Алтернатива за Германия“- нейният успех не неочакван, като се има пред вид, че част от избирателите са гневни, защото смятат, че важни проблеми са били загърбени от управляващите.

В същото време вече има и протести срещу дебюта на тази партия в управлението, а и започнаха и центробежните процеси в тази партия – тя няма ясна политическа платформа, това е партия на протеста.

Свързано с България, Андреев отбеляза, че за страната ни запазването на досегашната коалиция щеше да по- благоприятно за влизането в Шенген и в еврозоната, защото либералите, например,  имат по- твърда политика в това отношение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52