Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Карлово с нови проекти за още 10 милиона лева

Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

Целта ни е Община Карлово да не пропуска нито една възможност да кандидатства и да печели проекти, които са финансирани по програмите на ЕС или от държавния бюджет.

Това е разковничето на успеха, заяви Емил Кабаиванов, кмет на Карлово по повод спечелените средства по програма „Региони в растеж“ на стойност 16 милиона лева.

В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че най-важното е, че всички проекти са насочени към решаване на определени проблеми в града и подобряване на възможностите за спорт, отдих и по-добра среда за младите семейства в Карлово.

Ние в момента работим по основен ремонт и обновяване на 5 улици в града – основни пътни артерии. До 10 дни започваме изграждането на нова пешеходна зона в Карлово – от централната градска част до подхода на парк „Централен Балкан”. Изграждаме пет спортни площадки - в пет училища в Карлово, два тенис корта, площадки за волейбол, баскетбол, хандбал. Правим и нова малка покрита спортна зала, която освен за училищен спорт ще се използва и за градски първенства, обновяваме плувния басейн в едно от училищата, разширяваме детска градина в най-голямото селище извън Карлово -Розино, имаме проекти за ремонт на Културния дом, Градския исторически музей, вилата на Евлоги и Христо Георгиеви, нов център за настаняване на деца без родители – това са част от проектите, по които ние вече работим. Ще ви кажа само, че имаме проекти по тази програма за още 10 милиона лева. С тях смятаме да кандидатстваме в средата на следващата година, обясни Емил Кабаиванов.

Националните програми

Община Карлово ще кандидатства за саниране на още 124 блока по Националната програма за енергийна ефективност. До този момент изцяло са обновени 25 блока.

Програмата за саниране е много добра за гражданите, защото реализираната икономия от отопление през зимата и охлаждане през летния сезон стига до 40 %. Има и някои проблеми, които са свързани с не добро качество на работа, защото 25 фирми работиха едновременно, но ние не приемаме нито един блок докато не бъдат отстранени всички забележки от живеещите в него. Така че и по санирането сме готови да продължим с пълна скорост, която да ни позволи да обновяваме града, подчерта Емил Кабаиванов. 

Дългове за над 4 милиона лева

Финансовото състояние на община Карлово е стабилно, а дълговете са стопени наполовина.

В момента те са в размер на четири милиона и нещо, което не е малко, трябва да продължим да ги намаляваме. До края на този мандат трябва да влезем в рамките на 3 до 5 % от общия бюджет на общината, който е над 30 милиона. Ние и в момента не сме в списъка на общините, които подлежат на финансово подпомагане. Истината е, че за да бъдат общините в добро финансово състояние, трябва голяма част от данъците да остават при нас. За да можем ние бързо и качествено да решаваме проблемите на хората, а не да отиват в държавния бюджет и после да чакаме добрината на този или онзи министър, коментира Емил Кабаиванов.

Цялото интервю с Емил Кабаиванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12